Innen jöhet Simon eltitkolt pénze

2014.02.04. 17:43 Módosítva: 2014.02.04. 19:40
Ugyanaz az osztrák bank finanszírozott egy XVIII. kerületi kötvénykibocsátást, amelynél Simon Gábor szocialista elnökhelyettes számlát nyitott, nagyjából akkor, amikor a kibocsátás megtörtént - derítettük ki. Úgy tudjuk, hogy a Simon eltitkolt bankszámlájával kapcsolatos adatokat maga a pénzintézet adta ki a magyar hatóságoknak, miután azok hivatalos megkeresést küldtek az osztrákoknak. Simont letargikus hangulatban hallgatta meg az MSZP vezetése, adott egy magyarázatot a számlára, de a pénz eredete nem került szóba. A politikus felfüggesztette tagságát.

Egy olyan osztrák bankban nyitott számlát Simon Gábor 2008-ban Ausztriában, amelynek nemzetközi hálózata azóta orosz tulajdonba került. Tavaly maga a pénzintézet adta ki a szocialista politikus számlájának egyenlegét és az azzal kapcsolatos egyéb adatokat a magyar hatóságoknak – tudta meg az Index.

Információnk szerint a bankszámla akkor került a magyar hatóságok látókörébe, amikor a XVIII. kerület előző szocialista vezetése által hátrahagyott gyanús ügyletekben vizsgálódtak. A kerületben a kormányváltás óta közel negyven ügyben tett feljelentést a mostani vezetés, több ügyben eljárás is indult. 

>>>> Simon Gábort kirúgják az MSZP-ből

Simon már tavaly tudta

Úgy tudjuk, a hatóságok tavaly keresték meg hivatalosan az osztrák szervet. Ez utóbbi értesítette a pénzintézetet és Simont a megkeresés tényéről, ahogy arról is, hogy a magyarok milyen információkat kérnek. A politikusnak ezután a jogszabályok szerint két hét állt a rendelkezésére, hogy fellebbezzen. Nem tudni, hogy ezzel a lehetőséggel élt-e, de az tény, hogy ősszel a bank kiadta az akkor rendelkezésére álló adatokat. A részletes számlatörténet mellett azt is, hogy nekik Simon egy budapesti ingatlan és egy cég eladásával magyarázta a közel negyedmilliárd forintnak megfelelő valuta eredetét. 

Esélyesebb azonban, hogy a pénz eredete a XVIII. kerületi ügyletekkel hozható összefüggésbe, és nem is biztos, hogy személyes célokra lett félretéve. Ez magyarázat is lehet arra, miért nem szerepelt a politikus vagyonbevallásában sem. Simon közeli kapcsolatot ápolt a XVIII. kerület előző garnitúrájával, különösen a kerület két meghatározó szocialista figurájával, Szaniszló Sándor volt alpolgármesterrel és Kőrös Péterrel, a kerület jelenlegi MSZP-s frakcióvezetőjével. Jelzésértékű, hogy az ügy kirobbanása után a XVIII. kerület jelenlegi, fideszes vezetése rögtön Kőrös Pétertől vár magyarázatot a Simon-botrányra.

Egy szocialista forrásunk úgy fogalmazott, a XVIII. kerületi MSZP erős hátországa a pártnak, szavazatszerzésben és szervezettségében is, ez pedig önmagában is indokolta, hogy Simon fontos pozícióban legyen (korábban a választmány elnöke volt, jelenleg a párt elnökhelyettese). Az MSZP–Együtt-PM–DK–Liberálisok által alkotott Összefogás XVIII. kerületi egyéni képviselő-jelöltje Simon Gábor, aki a pártok közös listáján is szerepel a 12. helyen. Mindkét pozíció biztos befutó.

A legrosszabb ajánlat jött be

Forrásaink szerint nem a puszta véletlen műve, hogy az MSZP elnökhelyettese ugyanannál az osztrák banknál nyitott számlát 2008-ban, amely pénzintézet ugyanebben az időszakban a kerület 3 milliárdos devizaalapú kötvénykibocsátását is finanszírozta. Szintén érdekes, hogy ennél az ügyletnél az önkormányzat a banki ajánlatok közül a legdrágább ajánlatot választotta. Úgy tudjuk, csak a kibocsátás költségei hatvanmillió forintra rúgtak, holott a pénzintézetnek már a kötvénykibocsátáson jelentős haszna volt. Ráadásul egy uniós direktíva szerint szigorúbb szabályozás vonatkozik a politikusokra, ha bankszámlát nyitnak, Simonról pedig az osztrák bankároknak tudniuk kellett volna, hogy kicsoda, és ki kellett volna vizsgálniuk a pénz eredetét is.

A kötvénykibocsátás miatt a XVIII. kerület fideszes alpolgármestere már két éve ügyészségi feljelentést tett. A feljelentés szerint a Volksbankkal kötött megállapodás jelentős vagyoni hátrányt okozott az önkormányzatnak. Lévai István Zoltán szerint a 2008-2009 fordulóján megkötött ügylet előkészítése során a kerület akkori szocialista vezetése nem vett figyelembe egy sor szakértői figyelmeztetést, ráadásul a kockázatokról, és az ajánlatok közötti különbségekről a döntést meghozó képviselők sem kaptak részletes tájékoztatást.

Azt, hogy a kerület pénzügyeivel valami nagyon nem volt rendben, az is jelzi, hogy az előző garnitúra több mint tízmilliárd forintos adósságot hagyott hátra.

Kis kerületi offshore

Simonnak az önkormányzat megbízási díjat is fizetett, 1999 márciusától 2003. szeptember végéig összesen több mint 9 millió forintot. 2002 végén újabb szerződést kötöttek, akkortól havi 250 ezer forintot vett fel a kerülettől. 

A kerület szocialista vezetése egyébként szerette a külföldi offshore cégeket. A kerület hivatalos lapját, a Városképet az előző vezetés alatt az a Várospress Magyarország Kft. adta ki, amelynek tulajdonosa a Washington államban bejegyzett Rododendron International LLC offshore cég. A Lőrinc info nevű fideszes újság még a választások előtt írta meg, hogy a kerület hivatalos lapját 2010-ben közel 70 millió forinttal támogatta az önkormányzat, de az újságban megjelent hirdetésekért az önkormányzat cégeinek is fizetnie kellett – a hirdetési pénzek az újság szerint a cégnél landoltak. Ma már ez a kft. végelszámolás alatt áll. A Rododendron International LLC-t egyébként 2012-ben felszámolták. 

A Magyar Nemzet kedden robbantotta a hírt, miszerint Simon Gábornak közel negyedmilliárd forintnyi eltitkolt valutája pihen egy osztrák bankban. Mindez azért is figyelemreméltó, mert a politikus a nyilvánosan elérhető vagyonbevallásai szerint nem takaríthatott meg ennyi pénzt. 

Ki fogják zárni a pártból

Simon Gábor, Budapest XVIII. kerületének MSZP-s országgyűlési képviselője 1994 óta tagja a pártnak. 2004 és 2012 között az MSZP választmányának elnöke volt, majd miután ezt a pozíciót Botka László kapta, a párt elnökhelyettese lett.

Ő volt az egyik olyan MSZP-s politikus, aki a frakció álláspontjával szemben kiállt a NAV-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság felállítása mellett tavaly novemberben. 2002-ben pedig Simon kezdeményezett eljárást Orbán Viktor vagyonnyilatkozata ellen, mert szerinte feltűnő aránytalanság állt fenn a miniszterelnök vagyoni helyzete és több vagyonnyilatkozatában megjelölt vagyoni állapota között. 

A Nol.hu mai cikkében pedig arról ír, hogy az ügyészség gyanúja szerint Simon, államtitkársága idején bűnsegédként nyújtott segítséget egy csalás elkövetéséhez. Tavaly márciusban a Legfőbb ügyészség kezdeményezésére felfüggesztette az Országgyűlés a képviselő mentelmi jogát. 

Az Index úgy tudja, Simonnak távoznia kell a pártból a bankszámla-botrány miatt. A politikust kedden többször is próbáltuk elérni, de a telefonját nem vette fel. 

Simon Gábor lényegében nem cáfolta

Az Index úgy értesült, Simon Gábor párton belüli meghallgatása lezajlott, az USA-ban tartózkodó Mesterházy Attila pártelnök jelenléte nélkül, ami miatt nehézkes telefonhívásokat kellett beiktatni. Simon a szocialista vezetésnek lényegében nem cáfolta a Magyar Nemzet állításait. Forrásunk szerint az „inkvizíció″ letargikus hangulatban zajlott. Simon azzal magyarázta az MSZP vezetőinek, hogy Ausztriában tartja a pénzt, hogy Magyarországon kevéssé lehet bízni a pénzügyi stabilitásban. A pénz eredete állítólag nem került szóba.

Kedd este az MSZP közleményt adott ki, miszerint kérésükre Simon felfüggesztette tagságát és minden tisztségét.