Nem szakértők segítik a romagyilkosságok áldozatainak családjait

2014.02.04. 15:30 Módosítva: 2014.02.04. 15:36

A kormány a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesületet kérte fel arra, dolgozza ki a romagyilkosságok károsultjainak kárenyhítésének módját – közölte kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A civil szervezet munkájával kapcsolatban azonban kifogásokkal éltek az áldozatokat képviselő szereplők.

A kormány rendeletet hozott a romagyilkosságok túlélő sértettjeinek és közvetlenül érintett áldozatainak megsegítéséről. Mivel jogerős bírósági ítélet még nem született károkozó magatartásról az ügyben, így a segítségnyújtás jogcíme egyedi, leginkább a kárenyhítéshez hasonlító megoldást tesz lehetővé . A felkért Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesülettől a tárca olyan megoldást vár, amely hozzájárul az áldozatok által elszenvedett károk megtérüléséhez, és egyúttal megakadályozza életkörülményeik további romlását. Az egyesület közvetlenül az áldozatokkal veszi fel a kapcsolatot, egyúttal szükség szerint pszichológiai, jogi és anyagi segítséget is nyújtva.

Nem érdekli őket az orvosi papír

Nem volt meggyőződve a Fehér Gyűrű alkalmasságáról Gulyás József, aki 2009-ben volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a gyilkosságok titkosszolgálati hátterét 2009-ben vizsgáló munkacsoport vezetője. „A Fehér Gyűrű egyik munkatársa a napokban visszautasította azokat az orvosi vizsgálati eredményeket, amelyeket az egyik családot képviselő jogász akart átadni. Azt mondta, ez számukra nem érdekes. Pedig a támadáson átesett család gyerekei ágyba vizelnek, epilepsziás rohamaik vannak. Fontos a család élethelyzete is, de nem kíváncsiak ilyenekre.”

A Fehér Gyűrűben főleg rendőrök, de volt büntetés-végrehajtási tisztek is dolgoznak, más a hozzáállásuk az ügyhöz, vélte Gulyás. A romagyilkosságok áldozataival dolgozók eljuttattak egy jegyzéket Navracsics Tibornak és az üggyel megbízott Balog Zoltánnak, amelyben a családokról, helyzetükről és elérhetőségükről tájékoztatták a két minisztert. Ehhez képest a Fehér Gyűrű képviselője Gulyás szerint arról nyilatkozott, hogy vannak, akiket nem tudnak elérni. „Bizonyos családok így kimaradnak a kárenyhítésből, vagy kevesebbet kapnak” – vélte.

Gulyás szerint a kormány éveken keresztül halogatta a segítséget. Balog miniszter legutóbb augusztusban nyilatkozta, hogy szeptemberben felveszik a kapcsolatokat az érintett családokkal, ám ez mostanáig nem történt meg. Szerinte nem kellett volna ehhez a Fehér Gyűrű, családsegítőkkel, szakemberekkel már rég el lehetett volna kezdeni a munkát.

Muhi Erika, az egyik család jogi képviselője elismerte, megkereste a Fehér Gyűrű egyik illetékesét, egy egykori rendőrezredest, aki valóban nem mutatott érdeklődést az orvosi papírok iránt. Végül azonban mégis elküldte neki levélben azokat. „Nem szeretnék prejudikálni, reméljük, hogy megfelelően dolgoznak. Nagy múltú civil szervezetről van szó” – mondta a NEKI munkatársa.

Muhi is kiemelte, hogy a kormány későn lépett az ügyben. „Tavaly szeptemberben volt egy kormányhatározat, hogy 2013. október-novemberben fel kell mérni a károkat. Ehhez képest eltelt újabb 4 hónap.”

25 éve működnek

Az Emmi emlékeztetett rá: a 25 éve működő Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesületnek megkérdőjelezhetetlen hazai és nemzetközi tapasztalatai vannak az áldozatvédelemben, már csaknem 50 ezren keresték meg problémájukkal, 2002 óta pedig további 44 ezer külföldi állampolgár is hozzájuk fordult segítségért.

A 2008-2009-es romagyilkosságok túlélő sértettjeinek és közvetlenül érintett egyéb áldozatainak megsegítésére az akkori kormány semmilyen lépést nem tett - olvasható a közleményben. Az első, a kormánytól jövő segítségre 2010-ig kellett várni, amikor Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere – még a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkáraként – 8,5 millió forintot juttatott az áldozatok családjainak. Ebből az összegből egyebek között négy lakóházat újítottak fel a Phralipe Független Cigány Szervezeten keresztül – tették hozzá.

Kérdés volt, miért csak ígérgetnek

Szabó Tímea országgyűlési képviselő, az Együtt-PM társelnöke január elején írásbeli kérdésben tudakolta Balog Zoltán minisztertől, miért nem sikerült a még tavaly nyáron bejelentettek értelmében a romagyilkosságok túlélő sértettjei megsegítésének ügyét 2013-ban lezárni. Emlékeztetett rá: a Fidesz-kormány tavaly augusztusban döntött arról, hogy anyagi kártérítést kaphatnak azok a roma családok, amelyek a romagyilkosságok néven elhíresült támadássorozatban elveszítették hozzátartozóikat, vagy a támadások sértettjei voltak. A határidő lejárta ellenére azonban a kormány semmilyen érdemi lépést nem tett az ügyben – írta a képviselő.

A Budapest Környéki Törvényszék augusztus elején tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok miatt Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, Csontos István negyedrendű vádlott büntetése pedig tizenhárom év fegyház. A Kiss testvérek és Pető 2008–2009-ben kilenc helyszínen intézett támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyerek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak, 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.