Aladár, Álmos
2 °C
12 °C

Újabb földrengés volt Magyarországon

2014.02.04. 03:47

Földrengés volt kedd hajnalban Magyarországon – közölte honlapján a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Az intézet adatai szerint 00:57-kor keletkezett a földrengés 5 kilométeres mélységben. A rengés a a Nógrád megyei Iliny község közelében volt, mérete a Richter-skálán 2,1-esnek felelt meg. Ez rendkívüli gyenge rezgésnek felel meg, amit a legtöbb ember általában nem érzékel. Néhányan azonban az obszervatórium adatai szerint érezték a földmozgást Cserhátsurányban és Nógrádsipeken.

Földrengések az elmúlt harminc napban Magyarországon. Forrás: Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium
Földrengések az elmúlt harminc napban Magyarországon. Forrás: Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

Az intézet tájékoztatása szerint a mostani a január 19-i, 4,4-es magnitúdójú földmozgás utórengése volt. Az a földrengés a nógrádi településeken jelentős károkat okozott. Csak a Groupama biztosítóhoz több mint ötszáz kárbejelentés érkezett, amire a társaság több mint 30 millió forintnyi kártérítést fizetett ki. Az Aegon több mint száz bejelentés nyomán több mint 14 millió forintot fizetett. Abban a rengésben megsérült a cserhátsurányi óvoda épülete is.

Mivel a mostani rengés jóval kisebb erejű volt, komoly károkra ezúttal nem kell számítani. Legfeljeb olyan épületek állaga romolhatott nagyobb mértékben, amelyek már az előző rengésben megsérültek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!