Nem büntethető az NGM helyettes államtitkára

2014.02.05. 18:14 Módosítva: 2014.02.05. 18:31

Mivel már három és fél éve leszerelt, katonai vétség miatt nem büntethető Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára - közölte a minisztérium. Mint megírtuk, Lenner ellen három éve folyik katonai bírósági eljárás szolgálati tekintély megsértése miatt.

A mi információink szerint Lenner 2009-ben békefenntartóként szolgált a Sínai félszigeten, amikor egy részeg társasággal egy kantin szétverésébe keveredett. Bár az ügyről részleteket sem a Központi Nyomozó Főügyészség, sem az NGM nem közölt, a tárca azt állítja: "Kantinszétverés és verekedés nem történt".

A Btk. szerint bizonyos eseteket kivéve nem büntethető katonai vétség miatt az elkövető, ha szolgálati viszonyának megszűnése óta egy év eltelt. Lenner Áron Márkot 2009 szeptemberében vezényelték hat hónapra egy 11 tagú magyar csapattal Egyiptomba a Sínai-félszigeten szolgáló nemzetközi békefenntartó erőhöz.

Lennert hadnagyi rangban pénzügyi, személyügyi feladatok ellátására küldték ki. Megbízatása 2010 márciusában járhatott le, hacsak nem hosszabbított.

Ügyében viszonylag gyorsan, már 2010. december 14-én vádat emelt az akkori Budapesti Katonai Ügyészség (ma Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya). A magyar katonai bíróságok mostanában nincsenek túlságosan leterhelve. Bár információink szerint Lenner ügyében több tárgyalást is tartottak, érthetetlen, hogy miért húzódik a pere már több mint három éve.

Szolgálati tekintély megsértése

447. § (1) Aki

a) az elöljáró,
b) a szolgálatát teljesítő feljebbvaló, őr vagy más szolgálati közeg tekintélyét más előtt vagy feltűnően durván megsérti, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt több katona előtt vagy egyébként nyilvánosan követik el.

Lenner Áron Márk 1983-ban született Kolozsváron. Végzettségét 2001 és 2007 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán szerezte meg. Szakmai tapasztalatai között feltüntették, hogy 2005-2006-ban az Európai Parlamentben volt gyakornok. 2007-től 2010-ig a Honvédelmi Minisztérium, Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökségén dolgozott, 2008-tól jogász főtisztként. 2010 és 2011 között a Józsefvárosi Közterület-felügyelet jogtanácsosa volt. 2011-2012-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztályát vezette. Lenner Áron Márkot 2012. július elsejei hatállyal nevezték ki az NGM helyettes államtitkárává.