Spam a közkórház leletén: igen, tényleg

2014.02.06. 14:41

Olvasónk a laborleletét próbálta értelmezni az interneten, de amikor beütötte a lelet alján javasolt oldalt, egy garázskapukkal foglalkozó cég oldala jött be:

Csináltak egy cukorterhelés vizsgálatot nálam, most vettem át az SZTK-ban az eredményét. Mivel senki nem közölte velem, hogy ez az eredmény jó vagy sem próbáltam a leletet bogarászni. Szerencsére a laboreredményen alján az írták, hogy a www.laborlelet.hu oldalon bővebb információhoz juthatok. Hazamentem, és megnéztem az oldalt. Ez az oldal nem nyílik meg, helyette átirányít a http://www.minosegi-garazskapu.hu/ lapra.

A lelet az SZTE Laboratóriumi Medicina Intézetében készült, de olvasónk máshol is látta már kiírva a laborlelet.hu címet.

Nagyításért kattintson!
Nagyításért kattintson!
Fotó: Olvasónk

A garázskapus oldal az Alarm & Automatic System Kft.-é, melynek referenciái között szerepel a SOTE 1-es és 2-es számú belgyógyászati klinikája is (automata ajtó-, sorompó- és beléptetőrendszerekkel), de a Honvéd és az Árpád kórház is (egyébként sok más intézmény és cég, többek között a Zwack, a Madách színház, a Francia Intézet és a statisztikai hivatal is).

A belinkelt honlapon eredetileg egy laborleleteket közérthetően magyarázó portál üzemelt, mely ma a labtestsonline.hu címen elérhető. Eredeti céljuk nem a garázsajtók eladása:

A Lab Tests OnlineHU honlap egy európai projekt részeként megjelenő, nem-kereskedelmi célú, lakossági és szakmai adatbázis. A projekt célja: a résztvevő országok nyelvén közérthetően bemutatni az orvosi laboratóriumok diagnosztikai tevékenységét, az egyes vizsgálatok elvégzésének feltételeit, az eredményekből levonható főbb következtetéseket.

– írják magukról, és honlapjuk megkeresésünkkor is arra hivatkozott, hogy a laborlelet.hu-n is ők elérhetők: „A honlap elérhető a www.labtestsonline.hu és a www.laborlelet.hu címen.″ A Labtestsonline.hu-nál tőlünk hallottak a problémáról, ezután értesítették róla a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaságot, és a téves címet leszedték a honlapról.

Az ügyben megkerestük a szegedi intézetet is. Dr. Földesi Imre igazgató elmondta: nem tudtak a téves linkről, de azonnal intézkedtek. Az igazgató szerint semmilyen kapcsolat nincs a belinkelt cég és az intézet között:

Sem én magam, sem a Szegedi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézetének dolgozói nem állnak és nem álltak semmiféle kapcsolatban sem a link alatt megnyíló, sem másmilyen garázskapukat forgalmazó céggel.