Szirénázás a paksi végszavazás ellen

2014.02.06. 11:03 Módosítva: 2014.02.06. 12:31
LMP-s képviselők szirénával tiltakoztak a parlamentben a paksi bővítésről szóló szerződés egy héttel előrehozott végszavazása ellen. Az ülésnapról kizárták őket, de a szavazásból nem, akciójukért Kövér László házelnök a kiszabható legsúlyosabb büntetést javasolja. A paksi bővítést jóváhagyták.
  • Az Országgyűlés név szerinti szavazáson jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítéséről szóló orosz–magyar megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt. Orbán Viktor nem vett részt a szavazásban.
  • A szavazás megkezdésénél több képviselő tiltakozó akcióba kezdett. Az első sziréna Szél Bernadettnél volt, de ezt a fideszes Vitányi István galacsinnal próbálta hatástalanítani, plusz valaki vízzel is leöntötte. Előkerült a tartalék, majd Ertsey Katalin is beszállt a szirénázásba. Schiffer transzparenssel tiltakozott.
  • Mindhármukat és Lengyel Szilviát is kizárták az ülésnap további részéről, 212 igennel, ennek ellenére a szünetben is tovább szirénáztak, amíg a bömbiket el nem vette tőlük két teremszolga.
  • Kövér a képviselői fizetésük egyharmadának megvonását javasolta, és leidiótázta a tiltakozó képviselőket.
  • Az LMP a hatástanulmány kiadásának elmaradása miatt perel, Bajnaiék arra kérik Ádert, ne írja alá a törvényt.

A paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvény végszavazása eredetileg a jövő héten lett volna a parlamentben, de a Fidesz javaslatára egy héttel előrehozták most csütörtökre, valószínűleg azért, mert csak ellenzéki módosító indítványok érkeztek, amelyek közül a kormány egyet sem támogatott.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a paksi bővítést kihirdető törvényhez írott levelében a következőt írta:

(a) törvényjavaslathoz benyújtott módosító és kapcsolódó módosító javaslatok közül a kormány nevében egyiknek az elfogadását sem támogatom.

Az LMP a zárószavazás előtt név szerinti szavazást kért, majd az LMP-s Szél Bernadett egy szirénát feltartva szabotálta az ülést, a közvetítésből semmi mást nem lehetett hallani, a képviselők egy része kiszivárgott a teremből. Közben egy másik sziréna is előkerült, ezt Ertsey Katalin tartotta. Az ülés megszakadt, a képviselőket kitiltották, egyórás szünet következett.

A szünet után folytatódott a név szerinti szavazás, ahol a bővítés várhatóan megkapja a többséget a kormányoldaltól. Az ellenzék nagy része nem volt jelen a szavazáson.

Megszakították az ülést a performansz miatt

A délelőtti LMP-s tiltakozás közben a fideszes Vitányi István, Szél Bernadett padtársa papírgalacsint dobált az egyik megafonba, vélhetően így próbálva elhallgattatni azt. Szél Bernadett megafonja az MTI szerint egyszer lemerült, de elővett helyette egy másikat, a képviselőnő szerint nem merült le, hanem vízzel öntötték le, ezért letette száradni. Schiffer András frakcióvezető egy „Magyarország eladva és eladósítva” feliratú transzparenst tartott a kezében.

Az ülés levezető elnöke, a fideszes Jakab István eközben Szél Bernadett, Ertsey Katalin, Lengyel Szilvia és Schiffer András az ülésnapról való kizárásáról kezdeményezett szavazást. 212 igen, 16 nem, 1 tartózkodás mellett a parlament elfogadta a képviselők kizárását. A szavazás után szünetet rendeltek el, rendkívüli házbizottsági ülést hívtak össze, a parlamenti közvetítést lekeverték a tévében. Ertsey Katalin az MTI szerint a szünetben is ott maradt a karzaton szirénázni.

Szél Bernadettet negyed tizenkettőkor telefonon értük el, elmondta, mi történik:

Név szerinti szavazást kértünk a paksi bővítésről, és amikor az elkezdődött, egy idő után kiálltunk, Schiffer András és Lengyel Szilvi táblát tartott, én pedig elkezdtem egy bömbivel szirénázni. Azt vettem észre, hogy egy pohár vízzel valaki le akarja önteni a szirénát, de a víz az asztalomra, a papírjaimra, a telefonomra ment, a sziréna vizes lett, de túlélte. Akkor felkaptam Schiffer szirénáját, és azzal folytattam, a másik addig száradt. Most az van nálam. A házelnök ezután az egész ülésnapra kitiltott négyünket. Félórás szünetet rendeltek el, és rendkívüli házbizottsági ülést tartanak, Schiffer most oda ment el. Közben egy idő után Kati is bekapcsolódott fentről a karzatról a tiltakozásba a másik szirénával, most itt állok fent mellette én is, szól a sziréna. Az én kezemben egy transzparens van, rajta azzal a felirattal, hogy "Nem leszünk orosz atomgyarmat".

Kövér: Mit lehet szólni ennyi idiótához?

A házelnök az ATV riporterének nyilatkozva az LMP-s tiltakozókra utalva azt mondta, 

Mit lehet szólni ennyi idiótához ön szerint?

Kövér László a kiszabható legnagyobb büntetésre tesz javaslatot, ezt a házbizottsági ülés után közölte. Az MTI szerint Kövér megkérdezte Schiffer Andrást, az LMP frakcióvezetőjét, meg kívánják-e akadályozni, hogy a parlament folytassa a munkáját; erre Schiffer András nemmel válaszolt. Kövér László közölte, az LMP-s politikus szerint puszta figyelemfelhívás történt. „Ezt vitathatnánk” – jegyezte meg a házelnök. Tájékoztatása szerint a frakcióvezető azt az ígéretet tette a házbizottságnak, hogy normális menetben tud folytatódni a Ház ülése. Arra a kérdésre, hogy a rendzavaró képviselők mire számíthatnak, Kövér László elmondta, a maximális büntetésre tesz javaslatot, azaz a képviselői díj egyharmadának elvonására.

Az ülés további részéről kizárt képviselők a szavazáson részt vehetnek, a kizárás arra nem vonatkozik. Schiffer András a tiltakozásról azt mondta, ezzel tudták felhívni a figyelmet arra, hogy évtizedekre, több generációra kiható kockázatot vállal fel az ország a paksi bővítéssel anélkül, hogy megismerte volna a döntést megalapozó számításokat.

Elkobozták a teremőrök a bömbiket

Az LMP-s képviselők akciójáról Szabó Rebeka PM-es független országgyűlési képviselőt is megkérdeztük, aki azt mondta, nem tartják helyesnek a képviselők kizárását az ülésnapról, és minden a paksi bővítésről szóló szerződés elleni tiltakozást támogatnak. Hozzátette, lehet, hogy az Együtt-PM is szervez még hasonló akciót a múlt pénteki, letartóztatásokkal záruló tiltakozásuk után. A képviselővel 12 óra előtt pár perccel beszéltünk, ekkor még a telefonban változatlanul harsogtak a szirénák a karzatról, ahol Szabó Rebeka tudomása szerint még Ertsey Katalin és Szél Bernadett is ott voltak, de a szirénákat már letették a földre.

Negyed egykor Szél Bernadett telefonon azt mondta, három teremszolga felment hozzájuk a karzatra, és elvette tőlük a két szirénát. Bár kitiltották őket a teremből, a paksi bővítésről szóló szavazáson még ott lehetnek, de Szél mára tervezett interpellációját például Vágó Gábor fogja helyette elmondani.

A képviselők kizárására a hatályos házszabály 49. paragrafusa alapján volt mód, ez ugyanis kimondja, hogy

(4) Azt a képviselőt, aki magatartásával a házszabályi rendelkezések tanácskozási rendre vagy szavazásra vonatkozó szabályait megszegi, az ülést vezető elnök – az intézkedés okának, illetve a megsértett házszabályi rendelkezésnek a megjelölésével – rendreutasítja, egyidejűleg figyelmezteti, hogy további rendzavarás esetén az ülésnapról való kizárását fogja kezdeményezni.

(5) Ha a képviselő a rendreutasítás ellenére is folytatja a (4) bekezdésben meghatározott magatartást, az ülést vezető elnök javasolhatja az ülésnapról való kizárását, illetve vele szemben pénzbírság kiszabását.

(6) A kizárásra irányuló javaslatról az Országgyűlés vita nélkül határoz. Ha az Országgyűlés határozatképtelen, a kizárásról az ülést vezető elnök határoz. Az ülést vezető elnök az Országgyűlés következő ülésén tájékoztatja az Országgyűlést a kizárásról és annak indokáról. Ezt követően az Országgyűlés vita nélkül határoz az ülést vezető elnök döntésének törvényességéről.

Verseny nélkül nyert a Roszatom

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin január 14-én állapodott meg arról, hogy az orosz Roszatom építi meg a paksi atomerőmű két új blokkját. A beruházáshoz az oroszok 3000 milliárd forintos hitelt adnak, a magyar félnek ehhez még kb. 750 milliárd forint önerőt kell adnia. A teljes költség ennél jóval magasabb lehet. Az építkezés jövőre kezdődik, az első blokk 2023-ban kezdheti meg működését.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a köztévében jelentette be, hogy sávos, 3,95-4,95 százalék lesz annak a 2025 és 2046 között törlesztendő euróhitelnek a kamata, amit a paksi bővítésre ad Oroszország. A hitel visszafizetését 2025-ben kell megkezdeni, és az 21 évig tart, de előtörleszthetünk, ha valamiért hirtelen sok pénzhez jutnánk. A Népszabadság számításai szerint a 21 törlesztési év alatt a tőke és a kamat mai áron évente átlagosan körülbelül 300 milliárd forinttal terheli majd a költségvetést.

Az LMP perel

A Lehet Más a Politika pert indít a kormány ellen, hogy megkaphassa a paksi bővítéssel összefüggő hatástanulmányokat, elemzéseket – idézi az MTI a párt társelnökét a párt csütörtöki sajtótájékoztatójáról.

Schiffer András közölte, a nemzetközi szerződéskötési eljárásról, valamint a jogalkotásról szóló törvény is előírja, hogy hatástanulmányokat kell készíteni. A kormány indoklás nélkül megtagadta ezeknek a hatástanulmányoknak és kockázatbecsléseknek az átadását, ezért a közérdekű adatigénylés megtagadása miatt még csütörtökön pert indítanak.

Hangsúlyozta, az LMP elkötelezett amellett, hogy a nukleáris energiát 2040-ig ki kell vezetni a magyar energiarendszerből, mert az költséges, valamint kockázatokat és jelentős környezeti terheket jelent a következő generációkra.

Bajnaiék Áderhez fordulnak

Miután a parlament elfogadja a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, „a nemzeti érdekkel ellentétes” törvényt, az Együtt-PM Áder Jánoshoz fordul, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a jogszabályt – ezt a választási szövetséget vezető Bajnai Gordon mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Együtt-PM azt fogja kérni a köztársasági elnöktől, ne engedje, hogy Magyarország hosszú távra feladja a függetlenségét, a biztonságát és a jólétét – idézte Bajnait az MTI. Bajnai Gordon azzal folytatta: bíznak abban, hogy az államfő a „feladatköréhez méltóan” jár el az ügyben.

Hozzátette: akik igennel voksolnak a csütörtöki parlamenti zárószavazáson, illetve akik saját üzleti, anyagi érdekük miatt reménykednek a szerződés megkötésében, azoknak azt üzenik, hogy „ne bízzák el magukat”, mert a témában népszavazást kezdeményeztek.