Kamuzott az NGM a vád alatt álló helyettes államtitkárról

2014.02.07. 11:41
Félrevezetően sugalmazta a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy lezárt ügy a Lenner Áron Márk elleni, akár több éves szabadságvesztés kiszabását is lehetővé tevő eljárás. A belgazdaságért felelős helyettes államtitkárról hivatalosan még senki sem mondta ki, hogy nem büntethető a katonaként elkövetett kihágásáért.

„Nem büntethető Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára” - állította szerdai közleményében a tárca. Az NGM az Index cikkére reagált, amelyben megírtuk, hogy a katonai bíróságon büntető eljárás folyik ellene.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a korábban békefenntartóként szolgáló Lennert a főügyészség budapesti regionális osztálya (volt Budapesti Katonai Ügyészség) 2010. december 14-én szolgálati tekintély megsértésének bűntettével vádolja. A per a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsán folyik.

A cikk után kiadott minisztériumi közlemény elismerte, hogy a 2009-ben Egyiptomba, a Sínai-félszigetre kiküldött Lenner ellen három éve elsőfokú bírósági eljárás folyik. Lenner a békefenntartó misszió tagjaként egy katonai rendész tiszthelyettes szolgálati tekintélyét sértette meg. Az NGM tagadta viszont, hogy az ügy bármilyen jogi következménnyel járhat a helyettes államtitkárra nézve. Azt állították: mivel már három és fél éve leszerelt, az elévülési szabályok miatt katonai vétség miatt nem büntethető.

Ez az állítás azonban Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője szerint magánvéleménynek tekintendő. A szóvivő szerint Lenner ellen továbbra is folyamatban van az eljárás. A per következő tárgyalását március végére kitűzték ki. Póta Péter leszögezte, hogy az ügy jogi körülményeinek elbírálása kizárólag a bíró feladata, az pedig, hogy a közleményben hivatkozott elévülési szabályt milyen módon veszi figyelembe, az ítéletből derülhet ki.