Orbán nem szkanderozik Botkával

2014.02.07. 09:27

Szeged szocialista városvezetésével való viszonyáról is beszélt Orbán Viktor a SzegedMa.hu-n pénteken megjelent, többnyire barátságos interjúban.

A kormányfő a szegedi lézerközpont alapkőletétele kapcsán járt a megyeszékhelyen, és az interjú nagy része is erre fókuszál, de Orbán arról is beszélt, milyen levezényelni egy kiemelt beruházást úgy, hogy egy ellenzéki polgármesterrel kell együttműködni.

Jelen pillanatban boldog vagyok, hogy ebben a bonyolult politikai környezetben, mikor a város polgármestere szocialista, a kormánymegbízott, a projekt kormánybiztosa és a miniszterelnök pedig fideszes, sikerült mégis a szegediek javára kamatoztatni a lehetőségeket

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve: reméli, hogy április 6-a után már „egyértelmű és egyszerű politikai közegben” tudják folytatni a munkát.

Orbán a Botka László MSZP-s szegedi polgármesterrel való viszonyáról azt mondta:

Mikor eljön az ideje, akkor lehet szkanderozni, összemérni az erőt, ám mivel az úriember nem csibész, az ellenfélnek is megadja, ami jár. Csak az az aranyérem csillog szépen, ahol komoly ezüstérmes van az ember mögött, ehhez meg kell adni a tiszteletet riválisoknak.

Az ezüstérmes megjegyzés mellett kritikát is megfogalmaz: szerinte Szeged mérete ellenére nem tudta kihasználni a benne rejlő potenciált, nem vált regionális központtá.

Paks: nem egyszerű

Az interjúban a paksi bővítésről is szó esik, amiről Orbán Viktor azt mondja, hogy „ez bizony nem egyszerű kérdés”.

Az orosz kapcsolatok hallatán sajátos érzést tapasztal szabadságharcos lelkünk, de vannak még nehezebb feladványok is, így például együtt kell működnünk a kínai és a vietnami kommunista párttal, mert ők irányítják országaikat, a világ egyik legnagyobb és az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdaságát!

A végén a Varga Mihály által bejelentett hitelmegállapodásról is szó esik, Orbán a „Hisz benne, hogy sikerül elhallgattatni a kétkedő hangokat?” aggódó kérdésre elmondja, hogy emberemlékezet óta nem kötöttünk ekkora üzletet:

Ötször megnézem, mielőtt bármilyen üzleti megállapodáshoz Magyarország nevét adom. Nyugodtan mondhatom, emberemlékezet óta nem kötött hazánk olyan kedvező pénzügyi egyezséget, mint ez a hitel, melynek részleteiben sikerült megegyezésre jutnunk.