Budapestre akart jönni, de lekapcsolták a görög nácit

2014.02.08. 15:03 Módosítva: 2014.02.08. 19:29
A görög neonáci párt, az Arany Hajnal egyik politikusa jött volna Magyarországra az új szélsőjobboldali párt, a Magyar Hajnal meghívására, de a terv meghiúsult: Gletszosz Aposztolosznak a görög hatóságok megtiltották, hogy külföldre utazzon.

Bécsben szállt volna le a gépe, és onnan utazott volna a magyar fővárosba a görög neonáci párt, az Arany Hajnal egyik ismert politikusa, Gletszosz Aposztolosz. Aposztoloszt az újonnan, részben a Jobbikból kivált politikusok által alapított Magyar Hajnal hívta meg, de csütörtökön kiderült: nem tud jönni, mert a görög hatóságok megtiltották, hogy külföldre utazzon, és behívták kihallgatásra. Éppen akkor, amikor a tervek szerint a magyar fővárosban lett volna. (A Magyar Hajnal egyébként indulhat a választásokon - korábban úgy nézett ki, hogy nem jegyzik be, de ez végül nemrég megtörtént.)

Az Index birtokába került Aposztolosz Bécsbe szóló repülőjegyének másolata is, ezt a jegyet a Magyar Hajnal vette meg neki. Arról, hogy lekapcsolták Aposztoloszt, az Arany Hajnal központi bizottságának tagja, Nikosz Giohalasz informálta e-mailben a Magyar Hajnal tagjait. Ezt a levelet is megszereztük, ebből kiderül, hogy Aposztolosz a II. világháborús német és magyar csapatok kivonulásának évfordulója (vagy ahogy a nácik nevezik, "becsület napja") miatt jött volna el Budapestre: 

Gletsos1
Fotó: Index

Sajnos az Arany Hajnal képviselője akaratán kívül nem tud itt lenni e fontos eseményen, ez összefügg mozgalmunk mocskos üldözésével. Tudatában vagyunk, hogy magyar és más európai nacionalisták értékrendjüknek és a történelmi emlékezetnek megfelelően minden évben leróják tiszteletüket e titáni csata előtt, amelyben Budapest büszke védői több mint egy hónapig ellenálltak  a várost ostromló vörös hadsereg hullámainak.

Ezért is figyelik őket

A görög Arany Hajnal ellen azután indult nyomozás, hogy a szervezet egy híve meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rappert. A hatóságok azzal kapcsolatban vizsgálódtak, hogy az Arany Hajnalnak szervezeti szinten is köze volt-e Füszasz meggyilkolásához.

Igazságügyi források szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy az Arany Hajnal "bűnszervezetnek" legyen minősíthető. Egyes források szerint a párt bevándorlók és baloldali aktivisták elleni támadásokra képezte ki tagjait. Az őrizetbe vett politikusokat bűnszövetkezetben való részvétellel és annak vezetésével, valamint illegális fegyvertartással vádolják

Az Arany Hajnal viszont tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, és politikai lejárató kampányt gyanít az ügy mögött. A gyilkosság azonban viharos reakciókat váltott ki a társadalom legkülönbözőbb csoportjaiban, több görög városban összecsaptak a rendőrök és a tüntetők.

Harminc évre titkosítva

Mint arról az Index már korábban beszámolt, a Magyar Hajnal a "becsület napjára" szervezett emlékezést, de a rendőrség megtiltotta. A budapesti rendőrfőkapitány a tiltás indoklásában egyebek mellett azt írta: a rendezvény alkalmas arra, hogy mások emberi méltóságát sértse és fennáll a veszélye annak, hogy a megemlékezésen szélsőjobboldali, náci eszméket terjesztenek. A határozatból az is kiderül, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal készített egy "Titkos" minősítésű, harminc évre titkosított álláspontot is, a rendőrkapitány erre is utal a tiltás indoklásában.

Ennek ellenére a Börzsöny Akciócsoport által meghirdetett Kitörés 60 teljesítménytúrát nem fújták le a szervezők, mivel az indoklásuk szerint nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, így bejelenteni sem kellett, ezért pedig letiltani sem lehet.

A Népszabadság szombaton egy hungarista honlapra hivatkozva azt írta: mégis tarthatnak megemlékezést a szélsőjobboldali szervezetek a "becsület napja" alkalmából, mert a szervezők bírósághoz fordultak, ahol állítólag érvénytelenítették a rendőrség határozatát. A Clark Ádám teret végül szombaton bombariadó miatt lezárták.