Evakuálták az Orczy-kert környékét

2014.02.10. 15:04 Módosítva: 2014.02.10. 21:39

Világháborús bombát találtak hétfő délután Budapesten a VIII. kerületi Orczy-kertben - közölte a Magyar Honvédség az MTI-vel. Építési munkálatok közben egy 100 kilogrammos, FAB 100-as szovjet légibomba került elő. A robbanótest egy gödörben volt, a tűzszerészek késő este hatástalanították.

A rendőrség feloldotta a Nagyvárad tér környékét, újra lehet közlekedni a korábban lezárt útszakaszokon és a környéken lakók is visszatérhettek lakásukba.

A tűzszerészi munkálatok idejére az Orczy-kert 350 méter sugarú körében lezárták, és kiürítették a környéket.

A rendőrség este nyolc óra körül fejezte be a hat órakor megkezdett kiürítést, fél tízkor érkezett a hír, hogy a bomba hatástalan. A területet ezalatt mindenkinek el kellett hagynia, kizárólag a tűzszerészek maradhattak ott. A rendőrség lezárta a Nagyvárad teret, az Üllői utat a Könyves Kálmán körút és a Korányi Sándor utca között, az Orczy utat az Elnök utcától, a Haller utcát pedig a Mester utcától és az Orczy-kert egész területét.

A zárás öt lakótömböt érintett, emellett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elméleti tömbjét és a Bárka Színházat. Bár a Szent István Kórház két épülete is ezen a területen van, azt nem érintette a korlátozás.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője elmondta, hogy a lakóházak kiürítése 550 lakást, 1000-1500 lakót érintett. Az FKI és a IX. kerületi önkormányzat két befogadóhelyet jelölt ki: a Telepy Károly Testnevelés Szakosított Általános Iskola és Gimnáziumot, valamint a Haller utcai Ferencvárosi Művelődési Központot.

A lezárás miatt buszokkal pótolták a 3-as metrót a Deák Ferenc tér és a Népliget között, a pótlóbusz elkerülte a Nagyvárad teret. A forgalomkorlátozás megszűnt.