Budai pert nyert a whiskysdobozügyben

2014.02.10. 16:38

Pert nyert első fokon Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszterrel szemben; a Fővárosi Törvényszék szerint a korábbi elszámoltatási kormánybiztos nem lépte túl a szabad véleménynyilvánítás határait egy korábbi, a honvédelmi minisztériumot érintő vesztegetési ügyben – tájékoztatta a vidékfejlesztési tárca hétfőn az MTI-t.

A közlemény felidézte, hogy Budai Gyula 2011 februárjában azt nyilatkozta az MTI-nek: álláspontja szerint a Budapesti Katonai Ügyészség megpróbálta eltusolni Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter ügyét a vesztegetési pénzekkel kapcsolatban. Juhász Ferenc volt miniszter többek között ezért az állításáért perelte be a volt kormánybiztost.

Mint írták, a „whiskysdobozos üggyel” kapcsolatban egy dandártábornok többek között olyan tartalmú nyilatkozatot tett gyanúsítottként, hogy egyszer 12 millió forintot vitt Fapál Lászlónak, a tárca akkori államtitkárának, aki a pénzből 4 milliót egy whiskys dobozba tett, és azt mondta, hogy a főnökének, azaz Juhász Ferencnek lesz, majd elment a dobozzal és anélkül jött vissza.

A tárca közölte: a Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította Juhász Ferenc keresetét, és Budai Gyulának adott igazat. Az indoklás szerint azért, mert Budai Gyula hivatalos minőségében, kormánybiztosként eljárva, jogi véleményét kifejtve fordult a hatósághoz, nem pedig tényt állított a felperesről.