Négymilliárdosra nőtt a NAV gázos követelése

2014.02.11. 16:16
Megduplázódtak a NAV adóhátralék-követelései, mire sikerült teljesen átvizsgálni a gázüzletből három éve kizárt és azóta tönkrement Emfesz 2005 és 2010 közötti tevékenységét. A felszámolás alatt álló gázforgalmazó cégen 4 milliárd forintot próbál inkasszózni a hatóság.

Az Index információi szerint 4 milliárd forintra emelkedett az Emfesszel szembeni adókövetelések és a hozzájuk csapott büntetések összege, miután a NAV januárban befejezte a gázcég 2005–2010 közötti üzleti ciklusának átvilágítását.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az adóhatóság tavaly tavasszal visszamenőleg nyilvánította az egyik legnagyobb adótartozónak az Emfeszt, és elismerte, hogy helytállóak voltak egy négy évvel korábbi adóvizsgálat megállapításai.

Az ellenőrök már 2009-ben elmarasztalták az Emfeszt, mert úgy fizetett ki milliárdokat egy Ausztriában működő offshore cégnek, hogy az nem is végezte el a szerződéseiben előírt feladatokat. Az öt éve lezajlott APEH-vizsgálat során az tűnt fel az ellenőröknek, hogy a Light & Power Development Inc.-hez nagyvonalúan, teljesítés-ellenőrzések nélkül utalták a pénzt a budapesti gázcégtől. Az APEH munkatársai végül arra jutottak, hogy az offshore cég megbízása nem volt része az Emfesz „vállalkozási és bevételszerző tevékenységének”, ezért a vizsgált 2005–2006-os időszakban 1,2 milliárd forint adóhiány keletkezett.

Az akkor még fizetőképes Emfeszt elmarasztaló átvilágítás nem emelkedett jogerőre. A sokáig fiókban pihenő jelentés eredményét a NAV csak tavaly erősítette meg. Az újrakezdett adóvizsgálat 2013 januárjában szinte hajszálpontosan ugyanazt állapította meg, mint a korábbi. A késedelmi pótlékokkal együtt ekkor 2,2 milliárd forintot meghaladó összeg befizetésére kötelezte az Emfeszt.

Jóllehet, akkor már biztos volt, hogy a kalandos eladási története során tönkrement cég soha nem tudja befizetni az adótartozásait, a vizsgálat tovább folytatódott.

Az ősszel a 2007-es év átfogó adóvizsgálata fejeződött be, amelyben a NAV 561 milliós adóhiányt, 280 milliós adóbírságot és 150 milliós késedelmi pótlékot (összesen majdnem 1 milliárd forintot) rótt ki a Light & Power Development miatt. A cég 3,5 milliárd forint összértékű számláit kivették az Emfesz költségelszámolásából. Januárban a 2008–2010-es időszakra állapítottak meg további 658 millió adóhiányt (az adóbírság és késedelmi pótlék összege még nem ismert) szintén a Light & Power Developmentnek küldött további 3,2 milliárdos utalás miatt. Ez a határozat még nem jogerős.

Az Index már 2011-ben írt a Light & Power és az Emfesz kapcsolatáról, valamint a hozzájuk kapcsolódó titkos offshore hálózatról, amelyben végül elnyelte az Emfesz nyereségéből kifizetett milliárdokat. A Light & Power ügyleteivel kapcsolatban az osztrák rendőrség pénzmosás gyanújával kezdett nyomozni. A céget vezető ügyvédnél, Johannes Hohenbüchelnél tartott házkutatásból az is kiderült, hogy tucatnyi offshore – de valójában befolyásos magyar személyekhez köthető – cégnek utalta tovább a Budapestről érkezett pénzt. A nyomozási adatai szerint 2005 és 2009 között összesen mintegy 24-25 milliárd forint vándorolt különféle jogcímeken a Light & Powerhez.