Az amerikai zsidók is üzentek Orbánnak

2014.02.11. 21:04

A magyar zsidóság védelmében adott ki közleményt az AJC amerikai zsidó szervezet. Azt írják, támogatják a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ötletét, ami az emlékév eseményeinek bojkottjára szólít fel. Fájdalmas döntésnek tartják a bojkottot, de traumatikusnak találják, hogy a Fidesz-kormány újra akarja írni a történelmet.

Az AJC szerint ugyanis a magyar kormány megpróbálja minimalizálni Magyarország szerepét a holokauszttal kapcsolatban. Andrew Baker rabbi szerint a Fidesz ilyen megnyilvánulásai azért különösen meglepőek, mert éppen ez a kormány nyilvánította Holokauszt-emlékévvé az ideit.

„A tervek, hogy szobrot építsenek a német megszállásnak, a kormány által pénzelt kutatóintézet vezetőjének ellentmondásos megjegyzései, és a második holokausztmúzeum terveinek visszautasítása mind aggasztják a Mazsihiszt” - írja a közlemény. Felszólítják Orbán Viktort, hogy haladéktalanul kezdjen el foglalkozni ezekkel az aggodalmakkal. Az AJC szerint „a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmas év arra, hogy a kormány szembenézzen Magyarország múltjával és felelősségével”.

Megemlítik, hogy Navracsics Tibor viszont tavaly októberben egy konferencián azt mondta, mi, magyarok felelősek vagyunk az itteni holokausztért.