Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A felszámolóbotrány az új trafikmutyi

2014.02.12. 22:00
Az Origo birtokába került a felszámolói pályázat egyelőre nem nyilvános nyerteslistája. A hatalmas üzleti lehetőséghez jutó cégek között van kettő, amelynek tulajdonosai nyertek a trafikpályázaton is.

Ahogy arról tavaly decemberben beszámoltunk, itt az új trafikbotrány: a felszámolási botrány. Akkoriban értesítették ki annak az állami pályázatnak a résztvevőit, amelynek nyertesei a jövőben lebonyolíthatják a bíróság által elrendelt felszámolási eljárásokat.

Bár a hivatalos listát a nyertesekről nem adta ki a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, az Index szakmai körökből származó információiból már akkor kiderült, hogy a közel 400 milliárdos piacon nagy átrendeződés történt. A piacvezető cégek egy része nem kapott engedélyt, számos frissen alakult kis vállalkozás viszont igen. A pályázat elbírálásában többségben voltak a szubjektív elemek.

Nem mindegy, ki kerül rá erre a névsorra, a felszámolási piacot ugyanis évente többmilliárdosra becsülik, és csak az léphet be rá – vagyis végezheti cégek felszámolását –, aki felkerül a felszámolói névjegyzékbe. Az Origo cikke szerint a nem hivatalos lista hetek óta kering a felszámolók között, a rajta szereplő cégek egy része pedig meg is erősítette a lapnak, valóban a győztesek között vannak.

A bírósági felszámolói pályázatra 344 cég jelentkezett, közülük 130 nyert. Az Origo összesítése szerint a győztes cégek több mint fele, 68 cég nem volt rajta a korábbi névjegyzéken, tehát új szereplőkről van szó. Az eddigi legnagyobb felszámolók többsége azonban felkerült az új névjegyzékbe is. A tíz legnagyobb árbevételű felszámoló közül rajta maradt a listán például a Vectigalis, a Felszámoló-Reorg Zrt., a Kerszi, a TM-Line, a Kvantál, a PK-Econo, a Cash and Limes.

Több olyan cég is van az új szereplők között, amelyek tulajdonosainak állami kötődései vannak, illetve korábban sikerrel szerepeltek a trafikpályázaton is. Ez derült ki a lista első, nem minden részletre kiterjedő feldolgozása alapján (a feldolgozást folytatjuk).

A listán szerepel például az Agenor Consulting Kft., amelynek ügyvezetője és résztulajdonosa, Bényi Szabolcs Tamás tavaly egy budapesti és egy szegedi dohánybolt üzemeltetésére is kapott jogot. Bényi a felszámolói pályázat megnyerésére vonatkozó kérdésünkre azt mondta, hogy „sem megerősíteni, sem cáfolni” nem tudja az információt. Megerősítette viszont, hogy tavaly nyert a trafikpályázatokon. A cégnyilvántartási adatok szerint a trafikcégben és az Agenorban szereplő személy ugyanaz.

Bényinek több állami kötődése is van. Tavaly februártól felügyelőbizottsági tagja az egyik legnagyobb uniós pályázati intézménynek, az állami tulajdonú ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-nek. 2013 júniusa óta ő az ügyvezetője az V. kerület tulajdonában álló, Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft.-nek is. Bényi idén februárig igazgatósági tagja volt a szegedi önkormányzat vagyonkezelő cégének, az IKV Zrt.-nek, ahova a Délmagyarország korábbi cikke szerint a helyi Fidesz-KDNP frakció delegálta.

A pécsi Intenció Reorganizációs és Válságmenedzser Kft. is kapott már értesítést arról, hogy a pályázatuk sikeres volt – erősítette meg az Origónak a cég ügyvezetője, dr. Czéh-Tóth Márk, aki egy cégen keresztül közvetett tulajdonosa is a vállalkozásnak. Honlapja szerint a cég újjáalakul annak érdekében, hogy alkalmassá váljon a csődeljárások és felszámolások lefolytatására.

A harmincéves ügyvezető tavaly öt pécsi trafik üzemeltetési jogát is megnyerte. Az Intenció tulajdonosai között van Hamar Endre, aki korábban Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt az üzlettársa. 2011. januártól 2013. januárig közösen vezették a Hamar & Tiborcz Kft.-t, amelyben tulajdonostársak is voltak. A jelenleg IBC-Projekt Kft.-nek hívott vállalkozásból Hamar 2013 áprilisában lépett ki, Tiborcz még mindig ügyvezető.

A pályázaton nyertes cégek között van a Miteusz Tanácsadó Kft. is, amelynek a cégnyilvántartási adatok szerint egyik korábbi tulajdonosa Berencsi Tamás, az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megbízott jogi igazgatója.

Az új nyertesek között számos olyan cég van, amely vagy az elmúlt egy-két évben jött létre, vagy pedig ekkor alakult át. Utóbbiak között vannak például olyanok, amelyek a nevük és fő tevékenységük alapján korábban ingatlanforgalmazással vagy éppen szépségiparral foglalkoztak.