Nézőpont: Bárkire, csak a Fideszre ne!

2014.02.12. 14:20

Nem tudja, melyik pártra szavazzon? A Nézőpont Intézet segít! Az állami megrendelésekkel a ciklus során szépen kistafírozott cégcsoport új online alkalmazásával, a PártKeresővel konkrét állításokra válaszolva döntheti el, melyik erő képviselné leginkább az ön érdekeit.

Az állítások sajnos nem a legszerencsésebbek: bő kétharmadukra valószínűleg csak a politikailag tájékozott választóknak van válasza, ők meg nyilván nem a Nézőpont tanácsa alapján fognak dönteni. Az első négy például rögtön ilyen:

  • Magyarországnak a 2011. április 18-án elfogadott Alaptörvényt hatályon kívül helyező új alkotmányra van szüksége.
  • Az Európai Uniónak még több hatáskört kellene átvennie a nemzetállamoktól.
  • Népszavazást kell tartani Magyarország európai uniós tagságáról, amely akár a szervezet elhagyását is eredményezhetné.
  • A parlamenti választáson a külhoni, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhassanak.

Vannak rosszul megfogalmazott állítások is:

  • Az 1944-es német megszállás után bekövetkezett nemzeti tragédia minden áldozatának közös emlékművet kell állítani.

Mit válaszoljon, aki az összes áldozatnak emlékművet állítana, de a nemzeti tragédia kezdetét korábbra teszi?

  • Mindenki, aki nem végez semmilyen munkát, jogosult legyen feltétel nélküli, huszonöt-, ötven-, vagy hetvenötezer forintnyi alapjövedelemre.

Hány forintnyi alanyi jogon járó alapjövedelemre bólint rá, aki ezzel egyetért?

  • A többfunkciós (például rendezvényközpontként is hasznosítható) stadionok építése jó befektetés a jövőbe Magyarország részéről.

Mi a jó válasz, ha csak az állami támogatás nélkül fenntartható stadionok építését tartom a közpénz jó befektetésének?

De nézzük meg, kinek mit ajánl a teszt:

1. Megnéztük, mi történik, ha a bizonytalan pártválasztó még a kérdésekre sem hajlandó válaszolni.

allnoanswer

Egy ennyire megátalkodott ember persze nyilván nem töltené ki a tesztet, de ha mégis, rajta sajnos a Nézőpont sem tud segíteni. Felmerül persze, hogy eleve mi szükség van egy anonim online kérdőíven a „nem válaszolok” opcióra.

2. Na és aki mindenre azt válaszolja, hogy semleges a véleménye, és persze súlyozni sem akarja a kérdéseket?

Ha nem adunk támpontot, elvileg a Nézőpont sem ajánlhatna pártot. Ehhez képest:

allsemleges,

Hogy jöhetett ez ki? És ha már kijött, mi az, hogy a Fidesz kullog a sor végén, nulla százalékkal?!? Reméljük, nem most bukta a Nézőpont az állami megrendelések megújítását. A Nézőpont semlegességfogalmának értelmezéséhez szükséges hermeneutikai tudás hiányában kénytelenek vagyunk arra gyanakodni, hogy rossz az algoritmus, amit használnak.

3. Vajon mi történik, ha a bizonytalan válaszoló az összes állítással egyetért?

allyes

A Jobbikra kell szavaznia! Esetleg a Fideszre.

4. Na es ha egyikkel sem?

allno

A mindentől berzenkedők a Fodor Gábor-féle liberális pártot kell, hogy válasszák! De akkor sem tévednek nagyot, ha a Fideszre vagy Gyurcsányék szavaznak.

5. Az összes lehetséges bizonytalan attitűdöt képtelenség lemodellezni, de lefuttattuk egy olyan választó válaszait is, akit nem érdekelnek az elvont politikai kérdések, és kizárólag a zsebét érintő ügyekben nyilvánít véleményt.

Ő ennek megfelelően mindenben semleges, és csak a rezsicsökkentés, a családi adókedvezmény, a minimálbér-emelés, a sávos adózás és az ingatlanadó ügyében foglal állást.

anyagias

LMP???!!? Jobbik?!? És ezt így hogy? Szabotázs? Nem szívesen lennék az intézetet vezető Mráz Ágoston Sámuel helyében az elkövetkező napokban, amikor megcsörren a telefonja.