Örülhetnek a Mal Zrt. vezetői

2014.02.12. 19:32

Megszületett az első kúriai döntés a vörösiszap-tragédiáról. A számos folyamatban lévő vörösiszap-per közül az úgynevezett Konkoly-perben született meg az első harmadfokú döntés: Kúria szerdán elutasította a Mal Zrt.-nek a tavaly februári jogerős közbenső ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmét. A kúriai döntés indoklásában egy meglepő fordulat is szerepel, ami kihatással lehet a Veszprémi Törvényszéken folyó büntetőperre is, írja a nol.hu.

Mit jelent ez?

Konkoly József devecseri nyugdíjas katona 23 millió forint kártérítésre perelte a Mal Zrt.-t. Jogerősen megítéltek neki azonnal 10 millió forint kárenyhítést. Ennek az ítéletnek a felülvizsgálatát utasította a legfelső fokon a Kúria. Az ítélet tehát ugyanaz maradt, az ítélet indoklását azonban részben megváltoztatták. Ez utóbbi Konkoly Józsefet ugyan nem érdekli, érdekli viszont nagyon a Mal Zrt. vádlottak padján ülő vezetőit.

Az újabb indoklás szerint ugyanis a katasztrófát elsődlegesen az építmény (azaz az iszaptározó) építési hiányosságai, és csak másodsorban a Mal Zrt. karbantartással kapcsolatos mulasztásai okozták. Azaz, az építéssel kapcsolatos hiányosságok és az emberi környezetet veszélyeztető tevékenység együttesen alapozzák meg a kártérítési kötelezettséget.

A felperes ügyvédje szerint a verdikt alapvetően befolyásolhatja a Veszprémi Törvényszéken folyó büntetőper kimenetelét is, hiszen ott a Mal Zrt. egykori vezetői és alkalmazottai ülnek a vádlottak padján, márpedig a kúriai döntésből következően az ő személyi felelősségük mellett azt is vizsgálni kellene, hogy kik hibáztak a tározó tervezésekor és a megépítése során.