Suchman: A Mazsihisz vezetői hazudnak

2014.02.12. 15:34
Miközben számos vitás kérdésben Orbán Viktor miniszterelnök megnyilatkozására várnak a hazai zsidó szervezetek, a Mazsihisz vezetésének ingadozó magatartása felerősítette a belső feszültségeket. A szervezet vasárnapi közgyűlése kemény határozatot hozott, de hétfőre az elnök egészen más hangnemben fordult a kormányhoz. Szerdára az elégedetlenek hangját is levélbe foglalták: Suchman Tamás szerint „a Mazsihisz vezetői hazudnak, becsapnak bennünket,… haladéktalanul mondjanak le tisztségükről.”

Hétfőn meglepetésként érte a Mazsihisz tagságát, hogy a szervezet vezetői, Heisler András elnök, Zoltai Gusztáv ügyvezető és Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke az egy nappal korábban meghozott közgyűlési döntést felülírva békülékeny levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A zsidó szervezeteknek – köztük a Mazsihisznak is – a holokauszt-emlékév kormányzati terveivel szemben voltak kifogásai, amiket legutóbb a múlt héten Lázár János miniszterelnökségi államtitkárral próbáltak meg rendezni. A megbeszélés azonban eredmény nélkül zárult, újabb fordulóra pedig csak Orbán Viktor kínai útja után kerülhet sor. Ezt követően a Mazsihisz vasárnap megtartott rendkívüli közgyűlése úgy döntött, hogy bojkottálja az emlékév kormányzati programjait.

Heislerék hétfőn azonban visszavettek a kemény hangvételből, levelükben nincsen szó bojkottról és Szakály Sándor lemondatásáról. A Szabadság térre tervezett emlékmű tervét is békülékeny hangon kritizálták, mint írták, nem zsidó, hanem társadalmi problémaként élik meg az emlékmű emlékezetpolitikai kérdéseit.

Ez a miniszterelnöki levél hozta elő újra a Mazsihiszen belüli ellentéteket, a szervezetben felerősödtek a vezetés dilettantizmusát, rossz kommunikációját és következetlenségét kárhoztató hangok, de az éles helyzet miatt senki sem akart a kritikával kiállni a nyilvánosság elé. Belül viszont szerdán megszületett az első felszólítás, amely a vezetőség lemondását követelte.

„Mazsihisz vezetői hazudnak. Becsapnak bennünket. Visszaélnek az őket felhatalmazó, gyakorlatilag egységes többség, a magyar zsidóság megbízásával. Elárulták a megbízóikat, méltatlanná váltak a tisztségükre” – ezeket a megállapításokat Suchman Tamás, a Mazsihisz egykori alelnöke (és nem mellesleg az MSZP egykori politikusa) küldte szét e-mailben a szervezet tagjainak.

Suchman szerint a közgyűlés azért hozott olyan határozatot, amilyet hozott, hogy jelezze: a holokauszt-emlékév során csak olyan döntések születhetnek Magyarországon, amelyek összeegyeztethetőek a zsidók világával, békességével és hitével. „Ebből semmiképpen, semmilyen áron sem lehet engednünk! Erről szólt a vasárnapi közgyűlés, erre, és csak erre adott mandátumot az elnökségnek.”

Suchman levelében az elnökség haladéktalan lemondását követelte, és azt is javasolta, egy rendkívüli közgyűlés összehívásával oldják meg a személyi kérdéseket.