Szombaton kezdődik a hivatalos kampány

2014.02.12. 06:53

Február 15-én, szombaton, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik a hivatalos választási kampány, hétfőtől pedig már ajánlásokat is tehetnek a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon, írja az MTI. És ekkor lépnek életbe az új választási törvényre vonatkozó szabályok is.

Mi számít kampánynak?

A törvény szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére; és kampányeszköz például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai reklám és a politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés.

Mi nem számít kampánynak?

Nem minősül választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció.

Plakátok, szórólapok

A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni, hogy ki készítette a hirdetményt.

Képviselőjelölt-ajánlás

Képviselőjelölteket ajánlani hétfőtől lehet. Újdonság, hogy ajánlócédulák helyett már íveken is lehet képviselőjelöltet ajánlani, és egy ember több jelöltet is támogathat. Hivatalos jelölt akkor lesz valakiből, ha sikerül összegyűjtenie 500 érvényes ajánlást, és a helyi választási bizottság nyilvántartásba is veszi.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint az ajánlás érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele a saját kezű aláírás, a többi adatot az ajánló választópolgár jelenlétében más is rávezetheti az ajánlóívre. Az ívekhez hétfőn lehet hozzájutni, igényelni pedig az országgyűlési egyéni választókerületi irodáktól lehet.