Új eljárás indul a tábornokok vesztegetési perében

2014.02.12. 13:44

Az elsőfokú felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte, és új elsőfokú eljárást rendelt el a magas rangú katonatisztek ellen minősített vesztegetés vádjával indult büntetőperben a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon. 

A Központi Nyomozó Főügyészség három dandártábornok, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy ellen emelt vádat korábban költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt.

A vád szerint a vádlottak a HM általuk vezetett részlegének szolgáltatást nyújtó vállalkozásoktól a megrendelések fejében kifizetett összegek egy részét visszakérték: 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak a tárcának beszállító vagy arra pályázó cégektől.

A megvádolt tábornokok – Lévai István Attila elsőrendű, Huszti András negyedrendű vádlott és Oláh János – a HM intézményeiben vezető beosztást töltöttek be, Fapál László pedig 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt.