Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Tankönyvrendelés csak a választások után

2014.02.13. 06:49 Módosítva: 2014.02.13. 10:50

A botrányok elkerülésére a kormány a választások utánra tolná el a tankönyvrendelés időszakát, derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tankönyvrendeletének tervezetéből (.zip). Forrásaink szerint ez a lépés még a tavalyinál is kaotikusabb állapotokat idézhet elő.

A tankönyvjegyzéket, amely az iskolákban használható könyveket sorolja fel, hosszú éveken át már decemberben közzétették és az iskolák február végéig rendelhettek. Tavaly csak februárban jelent meg a jegyzék, és március végéig lehetett rendelni. Az Emmi rendeletének tervezete szerint mostantól a jegyzéket elég lesz április 10-én (!) közzétenni, a könyveket pedig április 30-ig kell megrendelni az iskoláknak.

És ott lesz még a tavaszi szünet is

Ezt az időzítést gondosan elrejtették a kormány honlapján megjelent tervezetben. Mivel az időpontok egymásra mutatnak, ember legyen a talpán, aki ki tudja bogarászni a határidőket. A szövegben csak az szerepel, hogy a tankönyvjegyzéket „a tankönyvrendelés határideje előtt legalább húsz nappal” kell közzétenni. Az egy másik helyen olvasható, hogy a rendelés határideje  „április utolsó munkanapja”.

Az amúgy is szűkös rendelési időszakot tovább csökkenti a hatnapos tavaszi szünet (április 17–22). A rendelet alapján a kiadók csak május 10. körül kapják meg a rendeléseket és a pontos példányszámokat. A tavalyi határidőkel számolva július 15-ig, azaz kevesebb mint két hónap alatt kellene legyártani a teljes magyar tankönyvmennyiséget, azaz kb. 12 millió tankönyvet. A kiadók már tavaly is azt mondták: a könyvek csak úgy juttathatók el időre az iskolába, ha a határidőket mindenki nagyon pontosan betartja. Ehhez képest most egy hónappal kevesebb idő lenne erre. Egy a folyamatokra rálátó forrásunk erre ezt mondta:

Így nemcsak az lesz a probléma, hogy nem minden iskola kapja meg a tankönyvet, hanem az, hogy nem lesz mit kiszállítani.

Forrásaink szerint nem véletlen, hogy az egész procedúrát az április 6-i választások után akarják indítani, nehogy ismét a problémáktól legyen hangos a sajtó. Idén decemberben a tankönyvkiadást is államosították, de a feladatokat átvevő OFI információink szerint lassan halad a felkészüléssel. Egy informátorunk azt sem zárta ki, hogy a tanárokat és szülőket valami új dologgal lepné meg a kormány tankönyvfronton, de ezt semmiképpen nem akarják a választások előtt megtenni.

Megtizedelik a könyvek számát

A tankönyvterjesztés államosítása tavaly komoly problémákat okozott az iskolák tankönyvellátásában. Az addigi terjesztő cégek helyett az Állami Könyvtárellátó (Kello) faladata lett a könyvek eljuttatása az iskolába. A tanév elején sok iskolába nem érkeztek meg a könyvek, vagy nem azok, amiket rendeltek. Bár a Kello akkor azt mondta, hogy csak a tankönyvcsomagok 6 ezrelékénél jeleztek reklamációt, voltak helyek, ahol még októberben sem volt mindenkinek tankönyve.

Hosszan hezitálás után idén a tankönyvkiadást is államosították. Az állami tankönyvfejlesztés és kiadás az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) feladata lesz. Az OFI egyik megbízása az, hogy kezdje el megtizedelni a tankönyvkínálatot. A cél az, hogy a mostani 5000-féle kiadvány helyett a jövőben már csak legfeljebb 500-féle kiadvány juthasson el az iskolákba. Míg ma évfolyamonként és tantárgyanként akár 5-10 tankönyvcsalád is van a piacon, a jövőben kétféle könyv közül lehet majd választani.

Minősítés nem egyenlő feltételekkel

Ennek eszköze a tankönyvek minősítési eljárása lesz: csak az a könyv lesz eladható az iskoláknak, amelyik megfelelt a minősítésen. A rendelet tervezete több eszközzel is korlátozza a magánkiadók könyveinek hivatalos jegyzékre kerülését, és számos könnyítést ad az OFI-nak, illetve az emberi erőforrások minisztere által engedélyezett könyveknek. 

Míg az OFI tetszőleges esetben minősíttetheti tankönyveit, a kiadók csak nyilvános felhívás esetén nyújthatják be könyveiket elfogadásra. Míg a rendelet egyéb esetekben nagyon is részletes feltételeket határoz meg a könyvek minősítésére, a miniszteri pályázaton elfogadott könyveket  könnyített (vagy pontosabban körül nem határolt) feltételekkel engedné át. 

Jogosult az egybeszerkesztésre is

Az új rendszerben a magánkiadók és nyomdák bevétele drámai módon fog csökkenni. Még egy ideig azokat a tankönyvcsaládjaikat adhatják el, amelyekből az iskolák már elkezdtek tanulni. Amikor ezek néhány év múlva kifutnak, onnantól alig lesz eladható kiadványuk.

Úgy tudjuk, az OFI közben gőzerővel vásárolja fel a magánkiadóktól a használható tankönyveik szerzői jogait. A különösen szűkös határidők miatt a szerzői jogok megszerzését azzal is lehetővé teszi a rendelet az OFI-nak, hogy a jogokat egy már folyamatban lévő minősítési eljárás közben is át lehet adni. Még érdekesebb, hogy a jogszabály lehetőséget adna a könyvek egyfajta mixelésére.

A tankönyvvé, pedagógus-kézikönyvvé nyilvánításának időtartama alatt a felhasználási jog 2. § (2) bekezdés szerinti tulajdonosa jogosult a tulajdonában álló egyes tankönyvek egy tankönyvvé történő egybeszerkesztésére.

Ez a piacot ismerők szerint több dolgot jelenthet. Vagy azt, hogy több könyvet összegyúrnak – hasonlóan ahhoz, ahogy a szakiskolásoknak korábban kiadott közismereti tankönyvbe olvasztottak részleteket történelem, matematika, természetismeret és más tankönyvekből. Ez a rendelkezés azonban információink szerint sokkal inkább azt szolgálhatja, hogy ha egy könyv minősítésével nem készülnek el időben, akkor gyorsan megjelentethetik a felét, hogy szeptemberre mégiscsak kapjanak valamit az iskolák. Amikor pedig elkészülnek a második résszel, a kettőt össze lehet majd kapcsolni.