Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A Facebookon is Gyurcsányék jártak jól az Összefogással

2014.02.14. 11:04

267 ezer Facebook-felhasználó januári politikai aktivitását elemezte a Maven7 Hálózatkutató Zrt. és a Political Capital elemző intézet. Ebben a kutatásban nem azt nézték, hogy hány lájkolója van a pártok és politikusok oldalainak, hanem a felhasználói aktivitásra koncentráltak.

A Fidesz és a Jobbik elkötelezett és aktív facebookos tábora jóval nagyobb, mint a többi politikai erőé. A két párt táborának nagysága januárban szinte végig egymással ellentétesen mozgott, amikor az egyiknek nőtt a bázisa, a másiké csökkent. Az elemzés szerint ez arra utalhat, hogy van átjárás a két párt tábora között.

A Fidesz hálózatán belül a legtöbben természetesen Orbán Viktor oldalán és a Fidesz hivatalos oldalán aktívak. Az elemzőknek feltűnt viszont, hogy különösen sok a közös felhasználója Orbán Viktor és Varga Mihály, valamint Orbán és Pócs János, Jászapáti polgármesterének facebookos oldalának.

A felhasználók többsége egyébként egyszerre több párt oldalán is aktív, vagyis lájkolgatja a posztjaikat. Sok olyan facebookozót találtak, akik kedvelni szokták Orbán Viktor és az Együtt 2014 posztjait is. Az elemzők szerint ez - ellentétben pusztán az oldal lájkolásával vagy a negatív kommentek lájkolásával - az egyértelmű szimpátia jeleként értelmezhető. Azok közül, akik több irányban is kötődnek a Facebookon, ők, vagyis a Fideszt és az Együtt 2014-et egyszerre kedvelők vannak a legtöbben.

A Facebookon is egy tömböt alkot a közös listát állító baloldali ellenzék, írták az elemzők. A legtöbb felhasználót a következő baloldali politikusok tudják mobilizálni a pártvezetőkön kívül: Vadai Ágnes, Varju László, Kunhalmi Ágnes, Botka László, Baja Ferenc, Horváth Csaba és Szanyi Tibor.

Vannak közös felhasználók a baloldali összefogás tagjainak oldalaival, de mégis elhatárolható az LMP hivatalos oldala és három emberének, Schiffer Andrásnak, Szél Bernadettnek és Ertsey Katalinnak az oldala. A Jobbiktól Vona Gáboron kívül Dúró Dórának és Morvai Krisztinának van sok kizárólag követője.


Az elemzés szerint a facebookos egyirányú támogatók, vagyis azok, akik kizárólag egy politikai oldal posztjait lájkolják, a közvélemény-kutatások biztos szavazóinak feleltethetők meg. Az ő körükben vizsgálták, milyen hatással voltak egyes januári események.

A hónap elején a Fidesznek 18 ezernél is több ilyen online szimpatizánsa volt. A második helyen a Jobbik állt 10 ezer körüli ilyen emberrel, míg az Együtt 2014-nek és az MSZP-nek 1000 körüli csak őket lájkoló, aktív felhasználója volt. Az MSZP január során jelentősen növelni tudta a szimpatizánsi táborát.

Az elemzés szerint a Fidesz egyetlen valódi kihívója januárban a Jobbik volt, volt, hogy az egyirányú online támogatók számában le is győzte. Ez történt például a Magyar Krónika-ügy idején.

Az, amikor Gyurcsányékat is bevették a baloldali összefogásba, a DK számára hozott online támogatókat. Az Összefogás többi tagjánál nem volt emiatt érdemi változás a Facebookon, kivéve az Együtt 2014 esetében, náluk némi visszaesés volt. A hónap végén valószínűleg a paksi bővítés miatt nőtt az Összefogás pártjainak facebookos aktív, egyirányú támogatóinak száma.