Élesben derül ki, hogy működőképes-e a választási hálózat

2014.02.14. 13:25
Hétfőn már nyomtatni kellene az országgyűlési választás jelöltjei számára az aláírás gyűjtő íveket, de rengeteg önkormányzatnál még egyáltalán nem működnek a választás lebonyolítást végző hálózat számítógépei. Vannak helyek, ahol most jöttek rá, hogy nincs kapcsolat a megfelelő biztonságot nyújtó kormányzati gerinchálózattal sem, mert a vezetéket kikötötték, amikor az okmányirodák átköltöztek a kormányhivatalokba.

Lesz izgalom a választási informatikai rendszer debütálásánál, a hálózat üzemeltetőinek hétfőn kell először élesben is bizonyítani, hogy felkészültek az április 6-i országgyűlési választás lebonyolítására, de sok helyen még nem sikerült beüzemelni a számítógépeket sem.

Az önkormányzatoknak február 17-től kell kiadniuk a pártok jelöltjeinek az ajánlóíveket. A fennakadások elkerülése érdekében már a hétvégén nyomtatni kellene.

Az Index információi szerint még a Fővárosi Választási Irodához is csak az utóbbi hetekben érkeztek meg a választás lebonyolítására használt speciális gépek, a rendszer másik végén, az önkormányzatokban azonban még nem sikerült teljes mértékben befejezni a telepítést: ahol már elhelyezték a gépeket, ott a konfigurációkkal van probléma.

A bajok egyik forrása, hogy a ciklus alatt jelentősen átalakították a közigazgatás működését. Az okmányirodák a kormányhivatalokhoz kerültek, így az önkormányzatok jelentős részéből ténylegesen ki is költöztek a kormányzati informatika ASZA-hálózatát (anyakönyvi szolgáltató alrendszer) működtető irodák. Az okmányirodák vitték magukkal a választási rendszer használatához is használt ASZA számítógépeket. Ezeket kellett volna most pótolni, de a drága gépek beszerzése akadozott.

Úgy tudjuk, volt azonban olyan jó néhány olyan önkormányzat is, amelyet az okmányiroda kiköltözése után megszüntették az Egységes Kormányzati Gerinchálózathoz (EKG) való hozzáférést is. De nemcsak lekapcsolták a hálózatot, hanem fizikailag kiszerelték a vezetékeket is. Ezért van, ahol a napokban fektették új vezetékeket, de kaptunk információt olyan önkormányzatról is, ahova jelenleg sem ér el az elkülönített, nagyobb biztonságot nyújtó hálózat. Ott a normál internethálózathoz hasonló biztonsági szintet nyújtó megoldásokkal próbálkoznak működőképessé tenni a rendszert.

A kapacitásproblémák miatt kormányzati szinten tervbe vették azt is, hogy ideiglenesen az okmányirodák állományából vezényelnek át embereket a választás lebonyolítására, és az önkormányzatok rendelkezésére bocsátják a géppark egy részét is.

Forrásaink szerint a választási hálózat sem működik tökéletesen. Egyre újabb módosításokat kell végezni a rendszeren, ezért sokszor órákra leállítják. A leállások miatt késnek az internetes átjelentkezések iktatásai. Egyébként is lassítja az ügyintézést, hogy az elektronikusan beérkezett kérelmekre adott válaszokat nem lehet elektronikusan kiküldeni a rendszerből. Ezek kinyomtatják, majd az önkormányzat gépein beszkennelik, és innen küldik ki őket az érintett választóknak.