Sára, Márió
2 °C
6 °C

Vágó Gábor Rambóként nyomoz

2014.02.14. 16:52

Közösen tartott sajtótájékoztatót Vágó Gábor LMP-s képviselő és Horváth András, a NAV-botrányt robbantó volt adóellenőr. Vágó szerint a hatalom nem hajlandó érdemi ellenőrzést indítani az évi ezermilliárd forintos áfacsalási vádak ügyében, ezért 

Elhatároztam, hogy egyedül folytatom le ezt a vizsgálatot, mint Rambo, mert a kormány nem hajlandó a végére járni a NAV-botránynak.

Szerint az áfacsalók évente és fejenként 250 ezer forinttal lopják meg az adófizetőket. Arról is beszélt, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter eddigi válaszaiból kiderül, hogy hiányos az áfaregisztráltak ellenőrzése, emiatt pedig több százmilliárd hagyja el ellenőrizetlenül az országot. Ezért újabb kérdésekkel fordul a tárcavezetőhöz, hogy milyen lehetőségek vannak az érintettek szigorúbb, akár 95 százalékos ellenőrzésére, illetve az adóhatósságnál miért szüntették meg a kiemelt ügyek igazgatóságát.

Horváth András kontrasztosnak nevezte, hogy míg a 250 millió forintot eltitkoló Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselővel szemben szinte azonnal megindult a vizsgálat, addig az évi ezermilliárd forintos kárt okozó áfacsalások ügyében nem keresi a hatalom a felelősöket. Megjegyezte, a feljelentése nyomán hivatali visszaélés ügyében elindult vizsgálat csupán az általa megfogalmazottak nagyon kis részét érinti.

Arról is beszélt, állításai igazolásaként értékeli, hogy az adóhatóság személyére hivatkozva nem fizette ki a NAV-dolgozók idei jutalmait. Horváth András igazságtalannak tartja ezt a lépést, mert szerinte az adóhivatal dolgozóinak többsége becsületesen végzi munkáját és nagy szüksége lenne a jutalomra. 

Az Országgyűlés tavaly december 17-én döntött arról, hogy a büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdhet működni az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos, 2002 és 2013 közötti gyakorlatát tárná fel. A vizsgálóbizottság létrehozását az LMP és a független Ángyán József indítványozta.