no

Az ezermilliárdos adócsalások ellen tüntettek

2014.02.15. 19:26

Több civil szervezet tüntetett szombat délután Budapesten a Dob utcai Nemzeti Adó- és Vámhivatal épülete előtt, ahol a „nagy adózók által elkövetett áfacsalások“ kivizsgálását követelték. A demonstráción az MTI szerint 200-250 tiltakozó vett részt.

Horváth András, a NAV volt ellenőrzési koordinátora - aki áfacsalások miatt korábban feljelentést tett - feltette a kérdést, hogy

miközben havonta 100 milliárd forintot húznak ki mindannyiunk zsebéből, miért nem indul már el az ügy kormányzati szintű kivizsgálása?

Horváth elképesztőnek nevezte, hogy annak ellenére nincs az ügyről a kormánynak véleménye, hogy lenyúlják a költségvetés 10 százalékát évente. Szerinte ennek a szabadrablásnak nagyon súlyos következményei lesznek az egész országra nézve:

Ne higgyék azt, hogy az olajügyekhez, a földügyekhez, a  trafikügyhöz hasonlóan ezt is a szőnyeg alá lehet seperni, bárki is nyerje meg a következő választásokat.

Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta, nem lehet hagyni, hogy a nagy halak megússzák a csalásokat, miközbena  kishalakat folyamatosan egzecíroztatja az adóhatóság. Vágó szerint a politikai pártok viszonya baráti a korrupcióhoz, ezért mindenkit arra szólított fel, jól nézzék meg, hogy kinek nyújtanak támogatást.

A demonstráció résztvevői, a többi között

Nyugtával dicsérd a NAV-ot

és

Adócsalás helyett évente 100 stadiont

feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

A tüntetésen áfacsalt termékeknek nevezett élelmiszereket, étolajat, cukrot, mosóport, tejet, kávét és rizst gyűjtöttek a helyszínen, amelyet a tüntetés végén rászorulók között osztottak szét.