Piroska
-1 °C
5 °C

320 ezer ajánlóívet kaptak a jelöltek

2014.02.17. 19:21 Módosítva: 2014-02-17 19:26:06

A Magyar Posta szombat délelőtt kapta meg az utolsó választási értesítőket a Nemzeti Választási Iroda szerződéses partnerétől, az ANY Biztonsági Nyomdától. Ezzel mind a 8,1 millió értesítőt átadták a postának.

A hét első felében minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkapja a választási értesítőjét - közölte a Nemzeti Választási Iroda hétfőn. A választópolgár az állandó lakóhelye szerinti helyi választási irodához (helyi jegyző) tud fordulni, ha nem kap értesítőt, és akkor is, ha esetleg elveszíti azt.

Hétfőn megkezdődött az ajánlások gyűjtése. Változás a korábban meg szokottakhoz képest, hogy a pártok, jelölő szervezetek nem az kopogtatócédulát gyűjtik, hanem ajánlóíveken az aláírásokat. Választókerületenként 500 érvényes ajánlás szükséges a jelöltindításhoz. Egy választópolgár több jelöltet is támogathat aláírásával, de egy jelöltet csak egyszer. Fontos az is, hogy mindenki csak a lakcíme szerinti választókerület jelöltjeit ajánlhatja. A Nemzeti Választási Iroda felhívja a figyelmet arra, hogy aláírás nem gyűjthető a gyűjtő vagy az ajánló munkahelyén, tömeg közlekedési eszközön, a honvédségnél, az állami, helyi és nemzetiségi önkormányzati szervek hivatali helyiségében, felsőoktatási és köznevelési intézményben, valamint egészségügyi szolgáltató helyiségében.

A hétfői adatok alapján 2600 egyéni jelölt összesen 320 ezer ajánló ívet igényelt a z egyéni választókerületi irodáktól, amikkel összesen 2,5 millió támogató aláírást lehet összegyűjteni.

Hibák is voltak

Néhány esetben – az egyéni választókerületi irodák ügyintézőinek pontatlansága miatt – az informatikai rendszerbe nem megfelelően rögzítették az ajánlóív-igénylések adatait, előfordult, hogy az informatikai rendszerből nem megfelelő tartalommal nyomtattak ki néhány ajánlóívet: egy esetben lemaradt az ívről a közös jelölt állításában részt vevő néhány párt, néhány esetben pedig nem a pártok által megadott sorrendben szerepeltek az íven. Ez utóbbinak azonban jogi jelentősége nincs. A problémát az egyéni választókerületi választási irodák haladéktalanul orvosolták, és a délelőtti óráktól már hibátlan ajánlóívek kerülnek átadásra a pártok részére. Fontos, hogy közös jelölt esetén az ajánlóíveken a jelöltet állító valamennyi párt nevét fel kell tüntetni.