Bajnai azt ígéri, megeteti a gyerekeket

2014.02.17. 23:26 Módosítva: 2014.02.17. 23:32
Még Bajnai Gordon is meglepődött, hogy milyen sokan elmentek a XVI. kerületi kampányestjükre, ahol a választókerület jelöltjét, Karácsony Gergelyt mutatták be a nagyérdeműnek. Ha kormányra kerülnek, nem lesz Kánaán, de gyerek nem alszik el éhesen - ígértek valami pozitívat, de azért jórészt Orbánt ekézték.

„Gergő, meséld el, mégis mire számítsunk itt a kormányváltás után!″ – fordult mosolyogva Karácsony Gergelyhez, az Összefogás XVI. kerületi képviselőjelöltjéhez PM-es párttársa, Tordai Bence az Erzsébetligeti Színház zsúfolásig megtelt nagytermében. Fura egy helyzet, hogy Karácsonyt az a Tordai vezette fel a többségében nyugdíjaskorú közönségnek, aki eredetileg a választókörzet képviselőjelölt-jelöltje volt – egészen addig, amíg Karácsony a DK-nak az Összefogásba való bevonása miatt hátrébb nem szorult a listán, és párttársa vissza nem lépett a javára.

De Tordain a sértődöttség legkisebb jele sem látszott, sőt, jó katonaként meg is jegyezte, hogy nagyon sokan léptek „egy kicsit hátrébb, hogy közösen legyőzzük Orbán Viktort és a Fideszt″. Karácsony később erre úgy reagált: „Bence a legkevésbé sem akadt fenn ezen a cserén, igyekszem felnőni az ő emberi nagyságához.″

A teremben legalább hatszázan voltak, még pótszékeket is be kellett vinni, ez pedig nemcsak a szervezőket, de a PM-es politikust és az est másik főszereplőjét, Bajnai Gordont is meglepte. Igaz, ő kicsit elnézte az évszakot és a napszakot, amikor arról beszélt, azért is jó érzés, hogy ennyien összejöttek így hétfő este, mert ehelyett egy csomó minden mást is csinálhatnának, például „dolgozhattak volna a kertben". Az MSZP kerületi frakcióvezetője, Abonyi János meg is jegyezte, ha már ilyen sokan vannak, el ne menjenek, mielőtt alá nem írnak, így még aznap este meglesz a Karácsony indulásához szükséges ötszáz aláírás.

A közönség mint testrész

Bár Karácsonyt a XVI. kerületben indítják, a jelöltjelölt egy árva szót sem szólt a kerületről, nem mintha ezt bárkit is érdekelt volna. Az egybegyűlteket csak egy dolog érdekelte: Orbán leváltása. Mert ami most van, az egy rémálom – mondta Karácsony, aki szerint ezért vissza kell menni a 2010 előtti időkbe. A viszonylag rövid beszédét egyébként a jelöltjelölt azzal kezdte, mennyire fontos neki február 17-e. Ezen a napon alapították meg a PM-et és ez egyben a kisfia szülinapja is, úgyhogy szerinte „van valami ebben a dátumban". De a lényeg szerinte az, hogy az egybegyűltek nélkül nem fog menni a kormányváltás, ezért mindenkire szükség van.

Önök lesznek a mi fülünk, szemünk, lábunk

– utalt Karácsony arra, hogy bizony az Összefogásnak aktivistákra van szüksége. 

Nála beszédesebb volt Bajnai Gordon. A volt kormányfő szerint most egy nem normális országban élünk, de ő normális országban szeretne élni, ahol az embereknek nemcsak kitart a hónap végéig a fizetése, de még félre is tudnak tenni, és ahol a nyugdíjból is meg lehet élni. Bajnai lényegében a baloldali ellenzék kliséit ismételgette: április 6-a népszavazás lesz arról, hogy Orbánisztánt akarunk-e, vagy normális Magyarországot.

Aztán jött Orbán Viktor és kormányának ekézése. Szerinte Orbán évértékelőjével két probléma volt. „Az egyik, amit elmondott, mert az hazugság. És amit nem mondott el, mert az félelmetes" – mondta, majd konkrét példákkal bizonygatta, hogy mennyivel jobb helyzetben volt az ország, amikor átadta a kormányrudat Orbánnak. Szerinte Orbán „kapitulált a rezsiharcban, az adósság elleni harcban és a szabadságharcban is", mégpedig nagyrészt a paksi bővítés miatt.  Ennek apropóján Áder Jánost is bírálta, amiért államfőként aláírta a bővítést. Bajnai szerint Orbán az évértékelőjében egyetlen dolgot elhallgatott, ez pedig a programja. „Egyetlen jövőképet ígért az országnak: rezsiharc lesz."

Bajnai többször beszélt arról, hogy a magyar gazdaság zsugorodik, és egyre kevesebb pénzt fog előállítani. Szerinte azért kell Orbánnak örökké háborúznia, mert ez a csökkenő gazdaság receptje.

Kánaán nem lesz, de gyerekéhezés sem

Noha a volt kormányfő azt mondta, ha kormányra kerülnek, akkor sem ígérhet Kánaánt, és nem lesz kolbászból a kerítés, egy dolgot garantált: azt, hogy egy év kormányzás után nem marad éhező gyerek az országban. Kiszámolták, hogy ez 14-15 milliárd forintjába kerülne az államnak.

Ne papoljon erkölcsről az, aki százmilliókkal tömi ki a barátai zsebét, de nem oldja meg a gyermekéhezést!

 – szúrt oda Orbánnak.

Bajnai arról is beszélt, hogy három dolgot utálnak a magyarok. Ha meglopják, ha átverik és ha fenyegetik őket, márpedig a mostani rezsim szerinte ezeket csinálja, ezért fognak április 6-án a kormányváltásra szavazni az emberek.

A jelölőgyűlésen lehetett kérdezni is, de kérdések helyett inkább a gondolataikat osztották meg Bajnaival a jelenlevők. Volt, aki arról panaszkodott, hogy az Összefogás programja kevésbé érthető, és jó volna 10-12 mondatban összefoglalni, hogy mindenki értse. Más azon aggodalmát osztotta meg Karácsonyékkal, hogy a Fidesz veresége esetén utcai zavargások jöhetnek, egy férfi pedig elszámoltatást („Orbán Viktor és a bandája végezze börtönben!") követelt.

Ha... miután

Hiába voltak sokan a teremben, és hiába beszélt arról Bajnai, hogy az emberek változást akarnak, a hozzászólók egy részében bizony ott volt a bizonytalanság, hogy mi van, ha mégsem. És ez a bizonytalanság Bajnain is érezhető volt, ki is javította magát:

Ha világos és erős felhatalmazást kap a kormány... Nem, rosszul fogalmaztam... Miután világos és erős felhatalmazást kap a kormány. 

Végül adott egy tippet arra, mit tegyen az, akit megfélemlített ez a rezsim, és nem meri bevállalni az ellenzékiségét:

Ha valaki fél, menjen el narancssárga pólóban, I love you Fidesz felirattal és a fülkében húzza be az X-et az Összefogás mellett!