Gyurcsány 2018-ra készül

2014.02.17. 09:03

Újra össze kell fognia a baloldali liberális tábornak 2018-ban, mert akkor sem lesz kétharmaduk a jelenlegi szabályozás megváltoztatásához, ha megnyerik a 2014-es választást – idézi az MTI Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét, aki hétfőn, az ATV Start című műsorában beszélt.

Ez azt jelenti, hogy a következő négy évben is „vigyázni kell a másikra”, vagyis lehet rivalizálni, de nem kell bántani egymást – mondta a DK elnöke. Annál is inkább, mert egyszerű az erőviszonyok eldöntése: akinek a legnagyobb támogatottsága lesz 2017-18-ban, az a párt formálhat majd igényt 2018-ban a miniszterelnök-jelölt megnevezésére – tette hozzá a politikus.

Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett: amennyiben az Összefogás nyer a választásokon, a kétharmados törvények sokasága és a „bebetonozott pártkatonák” miatt őrült nehéz kormányzással kell szembenézni. Ebben a helyzetben, aki a másikkal foglalkozik és nincs benne nagyvonalúság, az nagyon gyorsan ki fog esni közülük – mondta Gyurcsány Ferenc.

Ezért a DK nem fog erőszakoskodni a kormányzati pozíciók megszerzéséért, és

magam nem is megyek bele a kormányba

– fogalmazott a DK elnöke, hozzátéve, hogy hagyni kell Mesterházy Attila MSZP-elnököt kormányozni.

A paksi atomerőműnek végzett munkával kapcsolatban elmondta: valóban dolgozott egy olyan cég 1997-ben az erőműnek, aminek a saját vállalkozása a többségi tulajdonosa. Az Agora Marketingnek az volt a feladata, hogy az európai tapasztalatok összegzésével vezényeljen le egy kampányt, amelyben azt magyarázza az embereknek, hogy nem kell félni a nukleáris energiától.

Hozzáfűzte, hogy ma sem atomenergia-ellenes, Paks bővítésénél nem a nukleáris energiával van a baja, hanem azzal a móddal, ahogy Orbán Viktor „Putyin tenyerébe csapott”. Azt pedig nem lehet zokon venni egy politikai funkcióval nem rendelkező üzletembertől, hogy dolgozott, ugyanis ez a dolga – tette hozzá.

„Erőlködjenek a kollégák, próbálják meg elkapni a grabancomat, ha tudják” – fogalmazott az újságírókra utalva Gyurcsány Ferenc.