Időjárás, csak egy feladatod volt

2014.02.17. 00:20

A Tökéletes Tavaszi Idő egyszerűen nem akar összejönni: vagy kellemes a nappali hőmérséklet, vagy süt a nap. A kettő együtt nem megy. Rosszabb esetben az egyik sem.

Undorító hétfőre virradunk, és a hét hátralévő részében sem számíthatunk sokkal jobb időre. Egyjegyű számok, felhő- és vízcseppikonok terítik be a Magyarország hétfői időjárását ábrázoló sematikus, animált rajzokat.

Hétfőn reggel erős felhőtakaróval indítunk, nem véletlenül: sokfelé eső, záporeső várható, és ez így fog menni a késő esti órákig. Délen északi-északkeleti szél súlyosbíthatja a helyzetet. A tartós eső kellemes, ritkán dicsért mellékhatása, hogy fagypont fölötti hőmérséklet kell hozzá, így ez legalább adott lesz: 5-10 Celsius-fokra számíthatunk.

A kedd valamivel jobban indul. Először is megszűnik a csapadék, aztán fokozatosan felszakadozhat a felhőzet. Nem véletlen a feltételes mód; sokfelé élénk délkeleti szél várható, de sok helyen ez sem elég ahhoz, hogy elfújja a felhőket. Délen viszont akár 15 fok is lehet.

A tisztességes, kora tavaszi időre egészen szerdáig kell várni; az Időkép jelentése szerint a felhőzet helyenként megnövekedhet, de ezekből legfeljebb egy-egy futó záporra futja. És hiába a déli szél, ha azért bőven kompenzál a 16-17 fokos meleg.

És mire megörülnénk a korai tavasznak, eljön a csütörtök. Borús égbolt, szemerkélő eső, ismét előkerülő esernyők, visszaeső minimumhőmérsékletek – nagyjából erre számíthatunk.

tumblr mcum2yptCD1ryi4ij.gif

Nem, a péntek sem lesz jobb, akkor nagyjából ugyanezt kapjuk, picit több napsütéssel.

A felhőzet, meglepő módon, éppen hétvégén szakadozik föl, és ha szerencsénk van, március elejéig nem is kell számítanunk arra, hogy bőrig ázunk. A hosszú távú előrejelzéseket azonban, mint mindig, most is érdemes fenntartásokkal kezelni.