Sepeljevék másodszorra sem kaptak menedékjogot

2014.02.17. 10:28

Ismételten elutasította a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a Sepeljev-házaspár menedékkérelmét – közölte Bősze Ferenc, a házaspár ügyvédje hétfőn az MTI-vel.

Galina Sepeljeva férjét, Olekszander Sepeljevet, aki korábban ukrán képviselő volt, hazájában súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják. A férfi tagadja bűnösségét. A házaspár jelenleg kiadatási letartóztatásban van.

A Sepeljev-házaspárt tavaly júliusban fogták el Budapesten. Ezután mindketten menekültstátusért folyamodtak, kérelmüket azonban a BÁH elutasította. A döntést a házaspár megtámadta, és a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tavaly decemberben új eljárás lefolytatására utasította a hivatalt. A bíróság előírta a bevándorlási hivatalnak, vizsgálja meg, hogy Kanada „tényleges védelmet nyújt-e” az ukrán-kanadai kettős állampolgárságú házaspárnak, olyat, amelyet ők valóban igénybe is tudnak venni.

A BÁH múlt kedden már másodszor hozott döntést az ügyben, és másodszor utasította el a házaspár menedékkérelmét. Bősze Ferenc elmondta: a BÁH határozatában – amelyet múlt kedden ismertettek az érintettekkel – a kanadai „lehetőségre” hivatkozva megtagadja a menekültstátus megadását.

A határozat megállapítja, hogy „a kérelmezőket Kanadában üldöztetés nem fenyegeti”, és a kanadai nemzeti védelmet „elméletileg megadottnak kell tekinteni, gyakorlati igénybevételének csak egyetlen akadálya van, a kiadatási letartóztatás”. A BÁH ezzel úgy tesz, mintha nem tudná, hogy ezen egy módon lehet változtatni, a menekültstátus megadásával – mondta az ügyvéd.

Az Alekszandr Sepeljevről szóló korábbi porténkat itt olvashatja.