Feljelentették a holokamuzó jobbikost

2014.02.18. 10:56

A Debreceni Zsidó Hitközösség holokauszttagadásért feljelentette az ügyészségen azt a debreceni jobbikos képviselőt, aki egy doni megemlékezésen "holokamu"-ként utalt a holokausztra. Az ügyben a megyei rendőrség már nyomozást folytat, "nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása" gyanújával.

Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni és Hajdú-Bihar megyei alelnöke, országgyűlési képviselőjelöltje egy nyilvános ünnepségen a "holokauszttal" kapcsolatban holokamuról, illetve holokasztról beszélt, és bírálta a Magyar Holokauszt - 2014 Emlékbizottság idei programját is. 

A helyi zsidó hitközösség szerint megengedhetetlen és felháborító, hogy 2014-ben valaki így beszéljen azokról a borzalmakról, amelyben emberek tízerzreit pusztították el. Ágostont egyébként az Együtt-PM is feljelentette.

Ágosoton nem az egyetlen jobbikos, aki a közelmúltban kivívta a zsidók haragját. A Köves Slomó féle Tett és Védelem Alapítvány hétfőn Pörzse Sándort jelentette fel, amiért a politikus egy múlt pénteki esztergomi lakossági fórumon – amit egy egykori zsinagógában tartottak – azt mondta, szívesen lejátszaná már egyszer a játszmát az antifasiszta tüntetőkkel úgyis, hogy nincs rendőrsorfal.