Sólyom: Paksot is meg lehet fordítani, mint a Zengőt

2014.02.18. 15:52
A volt köztársasági elnök szerint még egyáltalán nem biztos, hogy a paksi bővítés megvalósul. Erről az Indexnek beszélt az MTA mai atomkonferenciájának szünetében.

Zengőn már kivágták a fákat, és kezdték építeni az utat, amikor a dolog megfordult

– Sólyom László a NATO tervezett, ám a civil tiltakozás miatt végül meg nem valósult rádiólokátor-állomás példáját hozta fel arra, hogy a paksi atomerőmű bővítésének még sorsa még nem dőlt el. A Zengőre tervezett lokátor megakadályozásának egyébként most hétvégén volt a tízéves évfordulója, melyen ott volt Sólyom László mellett a fideszes Illés Zoltán és az LMP-s Schiffer András is.

Bár a kormányzati, parlamenti döntés már megszületett, a volt államfő az MTA keddi energetikai konferenciája után arról beszélt az Indexnek, hogy most is van értelme társadalmi vitát folytatni.

>>>> Sólyom László beszédéről itt írtunk

A volt köztársasági elnök a következőket mondta az Indexnek:

Soha nem késő. Ezt a vitát le kell folytatni, egy ilyen konferencia ennek a kezdete lehet. Az előadásokon lehetett látni mindkét részről, hogy komoly számítások vannak. Nagyon gyorsan mentek a szlájdok, nehéz volt mindent követni, így remélem, hogy ezekből az előadásokból további publikációk lesznek. Erre soha nincs késő.

Sólyom szerint most, miután a „hivatalosság ezt elmulasztotta”, a tudományos és civil szférára vár, hogy pótolja a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos felvilágosítás hiányát.

Információk nélkül nem lehet dönteni

Én, sem közgazdász, sem energetikus nem vagyok. A beszédemben is az eljárás módját kifogásoltam

– mondta a „szíve szerint zöldpárti és energiaellenes” volt államfő, hozzátéve, hogy a konferencián senki sem mondta ki, hogy semmiképp sem lehet szükség Magyarországon atomenergiára.

Hajlandó vagyok én is mérlegelni a forgatókönyveket, a részarányokat. Sok azonban az olyan költségszámítás, fejlesztési lehetőség, technológiai fejlődés, amiről a döntéshozók nem tudtak

márpedig ennek hiányában Sólyom szerint nem lehet felelősséggel dönteni.