Becsődölt a milliárdos értékű választási rendszer

2014.02.19. 12:40
Összeomlott a választások lebonyolítására kiépített informatikai hálózat. A hét elején csak a szerencsén múlott, hogy a helyi választási irodákban hétfőn ki tudták nyomtatni a képviselőjelöltek aláírásgyűjtő íveit. A fővárosban körlevélben értesítették a jegyzőket, hogy az anyakönyvi nyilvántartó rendszer használatával próbálják meg megoldani a jelöltállítással kapcsolatos feladatokat.

Az Index információi szerint a Fővárosi Választási Iroda (FVI) körlevélben értesítette a budapesti kerületek jegyzőit arról, amit már amúgy is tudtak: nem működik a kifejezetten választási célra kiépített országos informatikai hálózat, a Nemzeti Választási Rendszer.

A működésképtelen rendszer miatt az FVI bejelentette, hogy az országgyűlési választások lebonyolítását végző önkormányzatok a napokban felmerülő feladataikra ismét igénybe vehetik az elmúlt négy évben teljesen elkülönített, elvileg már kizárólag közigazgatási céllal működtetett hálózatokat.

Ez azt jelenti, hogy a jelöltállítással kapcsolatos adatokat és a jelöltek által leadott ajánlások valódiságát az okmányirodák számítógépein és az ASZA (anyakönyvi szolgáltató alrendszer) hálózatán kell leellenőrizniük. Az egy-egy párt jelöltje által leadott minimum ötszáz, de sok esetben több ezer aláírás, amelyet 72 óra alatt kell végigfuttatni a hálózaton, a következő napokban várhatóan komoly torlódást okoz az okmányirodák működésében, ahol eleve kevesebb munkaállomás van, mint a választási irodákban.

Az Index már pénteken írt arról, hogy a választási informatikai rendszer debütálása nagy izgalmakat okoz majd a területet felügyelő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak. A dedikált rendszer kiépítése ugyanis jelentős csúszásban van. A számítógépek sok helyen csak a hétfői indulás előtti napokban érkeztek meg az önkormányzati irodákba, majd a konfigurálásukkal volt baj, néhol pedig a kábel kiépítése késett. A Fővárosi Választási Iroda körlevele most egyértelműen leszögezte, a munkaállomásokról nem érhető el a központi rendszer.

Az Index információi szerint a kormányhivatalok és az önkormányzatok elkülönítése után kiépített új választási infrastruktúrára több milliárd forintot költöttek a kormányzati szervek és az önkormányzatok. A pontos összeget és a beszállításokat végző cégek nevét azonban nem hozták nyilvánosságra, a beszerzést a nemzetbiztonsági kockázatok miatt titkosították.

NVI: Az NVR működőképes

A Nemzeti Választási Rendszer működőképes, és ennek megfelelően látja el a választási folyamatból származó újabb és újabb feladatait. Ezt jól bizonyítja, hogy egy nap alatt 2600 jelöltbejelentést fogadott a rendszer, több mint 360 000 ajánlóív kiadására került sor a közreműködésével, áll a Nemzeti Választási Iroda közleményében.