Húsz nő lehet az új parlamentben

2014.02.20. 11:10

A jelenlegi pártpreferenciák alapján 20 női tagja lenne az új parlamentnek, ami a jelenlegivel lényegében megegyező, 10 százalékos arányt jelent. Ezzel sereghajtók leszünk a demokratikus országok sorában – olvasható a Policy Solutions elemzésében.

A Fidesz-KDNP színeiben kilenc-tíz, az Összefogás képviseletében nyolc-kilenc, a Jobbiknál pedig két képviselőnő kezdheti meg a munkát áprilistól. Arányaiban az MSZP-Együtt-PM-DK képviselői között lesz a legtöbb női politikus, a Fidesz képviselőcsoportjában pedig a legkevesebb.

A 2010-ben megválasztott 386 fős országgyűlésnek 35 képviselőnő a tagja, ez 9,1 százalékos arányt jelent, tehát tíz férfi honatyára jut egy hölgy képviselő. Ez az önmagában is beszédes arány nemzetközi szinten is kirívóan alacsonynak számít. Az elemzőintézet kutatási eredménye szerint érdemben nem változik a mostani helyzet. A jelenlegi pártpreferenciák alapján ugyanis 20 női tagja lenne az új parlamentnek, ami a jelenlegivel lényegében megegyező, 10 százalékos arányt jelent.

A nyilvánosságra hozott listák alapján a Fidesz-KDNP 14 nőt indít egyéniben és országos listán, az MSZP-Együtt-PM-DK 45 politikusnőnek ad esélyt, a Jobbik színeiben pedig 9 női politikusnak van lehetősége mandátumot szerezni. A mandátumszimuláció alapján a 106 egyéni választókörzet közül mindössze hatban nyerne női jelölt, ez az egyéni körzeteknek alig több mint 5 százaléka.

A hölgyek közül hárman a fővárosban esélyesek: az MSZP-s Móricz Eszter és Kunhalmi Ágnes a XV., illetve a XVIII. kerületben, a Fidesz-KDNP színeiben induló Dunai Mónika pedig a XVII. kerületben szerez jó eséllyel mandátumot. Vidéken is három egyéni mandátumhoz jutnának a politikusnők.

A Komárom-Esztergom megyei Kisbéren a fideszes Bertalan Judit a legnagyobb esélyes erre, és jelenleg Szolnokon is a kormánypárti jelölt, Bene Ildikó tűnik favoritnak, bár az Összefogás jelöltje könnyen átveheti a vezetést az erősen balos körzetben. A miskolci 1-es választókörzetben azonban meglehetősen szoros küzdelem várható az Együtt-PM által indított Nagy-Korsa Judit és a Fidesz színeiben induló Csöbör Katalin között, így egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy Miskolcról is bekerül egy hölgy a parlamentbe.

A baloldal erősödése esetén Bátyai Edina Együtt-PM jelöltnek lehet még esélye Szegeden és környékén. Az országos listáról megszerezhető 93 mandátumból 14-et szereznének női képviselőjelöltek. A Fidesz-KDNP listájáról és a baloldali összefogás listájáról egyaránt 6-6, a Jobbikéról pedig két képviselőnő kapna törvényhozói mandátumot az aktuális pártpreferenciák ismeretében.

Boros Tamás, a Policy Solutions igazgatója szerint a női politikusok ilyen alacsony arányával nem csak az Európai Unión belül, illetve a nyugati demokratikus intézményrendszerrel rendelkező országok között leszünk sereghajtók, hanem számos, kevésbé demokratikus ország is megelőz majd minket ezen a téren.