Itt a körlevél a nem működő választási hálózatról

2014.02.20. 13:37
A Fidesz azt állítja, minden a legnagyobb rendben van a választási informatikai rendszerrel, az Országos Választási Iroda pedig azt, hogy nincs összeomlás, csak heroikus munka. A lapunk birtokába került belső levelekből viszont az derül ki, hogy az áprilisi parlamenti választás lebonyolítására hivatott rendszer most működésképtelen. A szerdai cikkünk utáni cáfolatokra reagálva most közöljük azt a körlevelet, amelyben a fővárosi jegyzőket értesítették arról, hogy térjenek át az okmányirodák és az anyakönyvi rendszer hálózatára.

Az Index szerdán számolt be arról, hogy a választási időszak kezdetén működésképtelen az országgyűlési választások lebonyolítására kialakított új informatikai rendszer.

Cikkünkben idéztük a Fővárosi Választási Iroda (FVI) körlevelét, amelyben erről február 18-án, hétfőn értesítette a budapesti kerületek jegyzőit. A Megyesné Hermann Judit, az FVI helyettes vezetője által aláírt levél szerint a kifejezetten választási célra kiépített országos informatikai hálózat, a Nemzeti Választási Rendszer a kerületek választási irodáiban felállított választási számítógépekről „még nem elérhető”.

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!

Bár a választási központot még szerda délben  sem tudták elérni a helyi irodák, a rendszer kiépítésének csúszásait több önkormányzatnál is megerősítették, és jelezték azt is, hogy kényszermegoldásként az okmányirodák és az anyakönyvi hálózat gépeit kell használniuk a kapcsolat nélkül álldogáló választási számítógépek helyett, cikkünk megjelenése után több cáfolat is megjelent.

Gulyás Gergely fideszes képviselő szerdán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, komolytalan dolog a választási rendszer összeomlásáról beszélni. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint egyszerűen nem igaz, hogy bármi baja lenne az informatikai rendszernek.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán közleményt adott ki, amely szerint „a Nemzeti Választási Rendszer működőképes, és ennek megfelelően látja el a választási folyamatból származó újabb és újabb feladatait”. Az iroda vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján elismerte ugyan, hogy igénybe kell venniük az anyakönyvi szolgáltató alrendszert (asza) és az okmányirodai gépeket az ajánlóívek nyomtatásához, de azt mondta, hogy az egyéni választókerületi választási irodák kérése volt, hogy az elmúlt négy évben a választási hálózatról teljesen leválasztott, és az önkormányzatokról fizikailag is kiköltöztetett berendezéseket újra használatba vegyék.

Pálffy Ilona szerint minden egyéni választókerületben biztosított tíz számítógép, és ha szükséges, intézkednek arról, hogy több gépet és munkatársat állítsanak be. Az NVI minden szakmai támogatást megad a választási irodák munkatársainak, az Index szerdai híre azonban nem valós, a Nemzeti Választási Rendszer nem omlott össze.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke közben csütörtökön bejelentette: az ellenzéki összefogás pártjai elvesztették bizalmukat a választási rendszer megfelelő működésében, az adminisztráció felkészültségében. Szigetvári felszólította a kormányt, tegye meg a szükséges lépéseket azért, hogy helyreállhasson a bizalmuk, bizonyítsa be, hogy a választási informatikai rendszer auditált, zárt és helyesen működik.

Pálffy Ilonával, a Nemzeti Választási Iroda vezetőjével tisztességes szakmai kapcsolatuk van, de egy interjúban „ő maga vallotta be felháborító és példátlan módon, hogy nem tud bízni a saját munkatársaiban" – fogalmazott Szigetvári, és feltette a kérdést: „hogyan bízhatna az ellenzék a választások tisztességes lebonyolításában, ha az az ember sem bízik a kollégáiban, aki azért felel, hogy minden rendben legyen?”

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke arról beszélt, a választási szervek bakik és hibák sorozatát követték el az elmúlt hetekben, ennyi hibánál pedig a szándékosság gyanúja is felvetődik. Az Egyesült Államokban élőknek rossz időpontot, az Angliában élőknek rossz helyszínt adtak meg a szavazáshoz, sokan nem kapták meg időben a választási értesítőt, majd kiderült, hogy problémák vannak a választási informatikai rendszerrel, helyette az anyakönyvi nyilvántartási rendszert kell használniuk a választási irodáknak, az Összefogás több egyéni jelöltje pedig hibás ajánlóívet kapott – sorolta. Molnár szerint a választási informatikai rendszerben egy ideig azt lehetett látni, hogy a budapesti 6. választókerületben kétszer – dr. Vas Imre és Dr. Vas Imre néven – is nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP jelöltjét. Szerinte ez a 1,5 milliárd forintból kiépített informatikai rendszer teljes alkalmatlanságát jelzi.

A DK alelnöke elmondta, több jelöltjüket megkeresték helyi választási irodák, hogy lehetőleg péntek délelőttig adják le a jelölteknek ezen a héten összegyűjtött aláírásokat, mert utána a hétvége és az informatikai problémák miatt nem tudják garantálni az előírt határidő betartását. Hozzátette: ilyet az elmúlt választások egyikén sem tapasztaltak. Szerinte mindez megkérdőjelezi, hogy az április 6-ai választást le lehet-e bonyolítani tisztességesen, csalások nélkül.

Miért kellett az önálló választási rendszer?

A normál internethálózattól biztonsági okokból teljesen elkülönítve, az úgynevezett kormányzati gerinchálón működnek azok az informatikai rendszerek, amelyeket a közigazgatás különböző szervei, az okmányirodák és az anyakönyvi hivatalok használnak. A 2010-es választást még egy közös rendszeren bonyolították le. Az Orbán-kormány elmúlt négy évében bevezetett közigazgatási reformja nyomán azonban szükség lett egy teljesen új, „dedikáltan” választási rendszer kialakítására, mivel az okmányirodák kikerültek az önkormányzatoktól, és beköltöztek a kormányirodákba. A Nemzeti Választási Rendszernek nevezett hálózat kiépítésének munkálataival azonban elcsúszott a választási iroda, és a jelek szerint a kampány kezdetére sehol sem sikerült befejezni a kiépítést.