Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Többmilliárdos hiányt fedeztek fel a Debreceni Egyetemen

2014.02.20. 09:20 Módosítva: 2014.02.20. 09:23

Az elmúlt hónapokban derül ki, hogy a 2012-2013-as évben több milliárd forintos hiányt halmozott föl a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DE OEC), írja a Népszabadság.

A súlyos hiányra csak a centrum december 31-i megszűnése után derült fény. A hiány nagyságrendje az elsődleges adatok szerint több milliárd forint, a pontos adatokat belső vizsgálat állapítja meg, írja az egyetem sajtóirodája.

Tavaly novemberben Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora és Kósa Lajos polgármester közös levélben kérte Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, hogy a Kenézy Kórház fenntartói jogait adja át az egyetemnek, hogy egységes betegellátó rendszer jöjjön létre a városban.

Balog Zoltán decemberben további adatokat kért az intézményektől, és az adatszolgáltatás során az elmúlt hetekben derült ki, hogy – habár az egyetem gazdálkodása egyensúlyban van – az Orvos- és Egészségtudományi Centrum többmilliárdos hiányt halmozott föl.

A DE OEC egyébként a felsőoktatási törvény megváltozása miatt önálló egységként múlt év végén megszűnt, mivel a módosított jogszabály az egyetemeken belüli centrumok fogalmát nem ismeri. A DE közleménye szerint az egyetem és a Kenézy Kórház tervezett integrációja kapcsán nem lehet cél, hogy a DE az oktatási bevételeiből tartsa fenn az egyesített intézmény betegellátó tevékenységét. Ezért Szilvássy Zoltán rektor arra kérte Bács Zoltán gazdasági főigazgatót és Édes Istvánt, a Klinikai Központ megbízott vezetőjét, hogy mérjék fel a hiány mértékét, s azt is, hogy mi okozta a 2013. évi eltérést.

A két vezetőnek stratégiát kell kidolgoznia a gazdálkodás egyensúlyának biztosítására. A belső vizsgálat eredményét később ismertetik.