Egyeztettek Gyurcsánnyal az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról

2014.02.21. 20:55 Módosítva: 2014.02.22. 00:13

Az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakcióval egyeztetve szervezte meg [annak] nyilvánosságra hozatalát

– egyebek mellett ez áll egy „Guevara” nevű célszemély elmondása alapján annak a két, az őszödi beszéddel kapcsolatos titkosszolgálati jelentésnek az egyikében, amiket honlapján tett közzé az Alkotmányvédelmi Hivatal. A jelentéseket az AH elődszervezete, a Nemzetbiztonsági Hivatal készítette, és azokat anonimizálva, egyes személy- és szervezeti neveket, időpontokat és információkat kitakartak benne.

Az egyik jelentés (pdf) szerint találtak egy „erősen jobboldali beállítottságú” személyt, aki a nyilvánosságra kerülés előtt birtokában volt a felvételnek, és azt emailben tovább is küldte. A másik jelentés azzal foglalkozik, hogy Rózsa-Flores Eduardónak milyen szerepe volt az őszödi beszéd kiszivárogtatásában (a dokumentumban ő lehet a Guevara fedőnevű személy).

Az erősen cenzúrázott "Gyümölcskert" akciót lezáró jelentésért kattintson!
Az erősen cenzúrázott "Gyümölcskert" akciót lezáró jelentésért kattintson!
Fotó: Nemzetbiztonsági Hivatal

A főleg a Rózsa-Flores megfigyeléséből származó információk szerint a felvételt az MSZP köreiből átadták a Fidesznek. Egy szocialista politikus – hogy ez ki lehetett, arról találgatások voltak, Rózsa-Flores egy, a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló személyre gondolt – egy közvetítőt bízott meg, eredetileg még arra, hogy a Jobbiknethez eljuttassa a hangfelvételt. Ez az ismeretlen személy „valaha [kitakart rész] volt, a [kitakart rész] alatt [kitakart rész] szakértőként tevékenykedett, jelenleg pedig [kitakart rész] MSZP-s rendezvények lebonyolításában vesz részt, valamint [kitakart rész] cégeit vezeti”. Végül azonban arra jutottak, hogy nem jelentetik meg a hanganyagot, hanem

a FIDESZ számára átadják a „lehetőséget”.

Kapcsolatba léptek egy, a párt felső köreibe is bejáratos fideszessel, szeptember 17-én pedig már egy budapesti Fidesz irodában döntöttek a felvétel sorsáról, és később annak sokszorosítását is Fidesz-irodában végezték. A megbeszélésen részt vevők nevét természetesen nem tudni, az anonimizálás szinte mindenre kiterjedt. Csak annyi derülhet ki, hogy egyikük egy pásztói fideszes, míg a történet egy másik fideszes szereplője épp Brüsszelbe indult, és a ferihegyi reptéren szerzett tudomást a felvételről.

Eredetileg úgy tervezték, hogy több szerkesztőségbe is eljuttatják motoros futárral a hanganyagot. Végül nem ez történt, azt csak a Magyar Rádió játszotta le. A rádió elnöke korábban azt mondta, hogy egy számára ismeretlen személy hívta, hogy motoros futárral eljuttat egy cd-t a rádióhoz, a jelentés szerint viszont egy általa ismert személlyel beszélt. A jelentés kitér arra is, hogy a felvétellel több szerkesztőséget is megkerestek.

A hangfelvételről rögzítették: a nyilvánosságra hozott kalózfelvétel nem másolata az MSZP részére készült felvételnek. Nem készülhetett titkosszolgálati eszközökkel, azaz sem az épületből, sem kívülről nem hallgathatták le a beszédet.

A dokumentumok szerint azt nem lehetett azonosítani, hogy ki volt a megrendelő, sem azt, hogy a felvételeket ki birtokolta, illetve kinek adta tovább.

Az egyik jelentés arra is kitér:

a beszéd kiszivárogtatására azért volt szükség, hogy időt nyerjenek, továbbá valamilyen módon eltereljék a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére

Az NBH akkori vizsgálata szerint Rózsa-Flores ismerte az őszödi beszéd kiszivárogtatóját, és kapcsolatban is állt vele.

A nyilvánosságra hozott dokumentumra Twitter-posztban reagált Szigetvári Viktor; azt írta:

nagyon trefas ez az allamilag hamisitott oszodi jelentes. persze szegyen is, hogy igy jaratjak le a hazat szolgalo tisztek hivatasat

Gyurcsány Ferenc még sem Facebook-oldalán, sem más módon nem reagált a közzétett jelentésekre. Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke az ATV-nek azt mondta, az MSZP Gyurcsányt fogadja el hiteles forrásnak, és hogy az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló titkosszolgálati jelentés értékelésekor azt is figyelembe kell venni, hogy kampány van.

Éjszaka Bajnai Gordon volt kormányfő, az Együtt–PM Szövetség vezetője közleményt adott ki, amiben azt írja: „Miniszterelnökként az ügyben keletkezett jelentéseket ismertem, ezért állíthatom:

a közvélemény elé tárt, megcsonkított szövegek nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel [...] politikailag érzékeny, a jelenlegi kormánypárti politikusokra nézve kedvezőtlen részeket”

töröltek belőle. Emellett Bajnai szerint a kormányzat „felismerhetetlenné tette az általa sugallni kívánt értelmezésnek ellentmondó információkat”. Szerinte az AH ezzel a lépéssel

a választási kampányt kívánja manipulálni, amit törvénytelennek és elfogadhatatlannak tartok.