Kuncze: Hogy szólítsak meg fideszeseket?

2014.02.21. 23:28
„Hogy lehetne megszólítani a fideszes szavazókat azon kívül, hogy átkeresztelkedem Viktorra?” – így tépelődött körülbelül száz-százötven ember előtt Dunavarsányban Kuncze Gábor, aki az Összefogás DK-s jelöltjeként indul Pest megye 8. számú választókerületében. Nem ez az első ilyen fóruma: korábban Százhalombattán, Szigetszentmiklóson és Tökölön is tartott egyet-egyet, össze is dörmögött 1600 ajánlást. A fórum témái Orbán Janus-arcúsága, a „Magyarország jobban teljesít” hazugsága, illetve a választás tisztaságának kérdése voltak.

A találkozás már lezajlott nyílt, őszinte hangulatban. Na meg újból élvezhettük a képviselőjelöltünk utánozhatatlan humorát. Benne bízunk!

− olvasható az ex-SZDSZ-es politikus egyik korábbi fórumához fűzött kommentben. Ezzel szemben a mai fórumon Kuncze „A változás garanciája” Gábor, mintha az új politikai karrier, a nagy visszatérés lehetőségétől, a neki felkínált esélytől nem spannolódott volna föl úgy, mint ahogy egy hozzá hasonló, tökéletesen eltűnt politikustól várnánk.

Pedig ha önmagáért nem is, legalább Gyurcsány Ferencért megtehetné, hogy lelkesebben kampányol. Hiszen ha a DK elnöke nem szántja fel az országot az elmúlt időszakban, ő maximum Ungár Klárával vitatkozhatna egy Facebook-bejegyzés alatt.

A fórum elején egy kivetítőn, megható zenére vetítettek képeket Kuncze politikai életéből: amikor híres emberekkel, politikusokkal – Bill Clinton, George Bush, Hirohito – találkozott, fogott kezet vagy éppen koccintott, emlékeztetve ezzel mindenkit arra, hogy Kuncze régen komoly emberekkel találkozott. A politikus utána meg is jegyezte: a képekből az is kiderült, hogy régen olyan hely volt Magyarország, ahová ezek az emberek szívesen jöttek el.

Ma már nem ilyen, folytatta. Elszomorodtunk.

Kuncze rövid előadását a félelemmel kezdte. Szerinte az emberek félnek egy ilyen rendezvényre eljönni, mert azt gondolják bajuk származhat belőle. Önkormányzati dolgozók félnek, hogy elveszítik az állásukat. Elmesélte, hogy többször is találkozott azzal a jelenséggel, hogy egy-egy vidéki beszélgetésen megjelent egy fotós, lefotózta a közönséget, majd elment. Ő kérdezte ki volt ez, a helyiek pedig mondták, hogy

a polgármester küldte, hogy meglegyen később, hogy ki ment el.

Kuncze szerint egyféleképpen lehet a félelemtől megszabadulni: ha megszabadulunk a Fidesztől: „Megnyugtatjuk őket, hogy nyugodtan mehetnek ahová akarnak, még talán ötletünk is van, hová. Menjenek, nem fogjuk bántani őket.”

Kuncze hosszasan sorolta, hogy Orbán az MSZP-SZDSZ kormány ellenzékeként hogyan támadta őket Gyurcsány, a déli-áramlattal kapcsolatban megkötött előzetes megállapodása, a paksi bővítés előkészítése, a tíz évre titkosított megállapodási részletek, vagy az emberi jogokat lábbal tipró Kína baráti meglátogatása miatt, és lám, kormányon ugyanazt teszi. Sőt: „amikor ellenzékben vannak, semmi nem jó, amikor kormányon vannak, megcsinálják duplán.”

Kuncze szerint hazugság, hogy Magyarország jobban teljesít, szinte az összes, a kormány által hangoztatott pozitív eredmény hazugság, vagy az adatok sajátos kezelése, feldolgozása. Lehet, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alatt marad, de e mögött az a „kis trükköcske húzódik meg”, hogy a magánynyugdíjrendszer megszüntetésével, az eddig abba befizetett évi többszázmillió forint a költségvetésben marad. Ha a nyugdíjrendszerhez nem nyúlnak, 4 és 5 százalék között lenne a hiány ma is.

Az államadósság szintje is növekedett, hiába hirdették meg a harcot vele szemben. Ráadásul

a 3000 milliárdos magánnyugdíj vagyon is „huss, elszállt”.

A foglalkoztatás bővüléséről elmondta, hogy ha nem számoljuk a százezernél is több külföldön munkát vállaló magyart, és az általában 75 ezer, de a téli időszakban 170 ezerre duzzasztott közmunkástömeget ((„amiből csak néhányan gyűjtenek aláírást a Fidesznek”), akkor valójában néhány tízezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma. De az inflációról is megvolt a véleménye: „Nulla százalék az infláció, nagyon jó, fantasztikus. Köszönhető a rezsicsökkentés nevű bűvészmutatványnak.”

Kuncze szerint érthető, hogy az emberek szeretik a rezsicsökkentést, ha ötszázzal kevesebb van a számlájukon, azt másra tudják költeni. Csak azt nem veszik észre, hogy eközben a vállalkozások rezsijét felemelték, így amit a számlán megtakarított, azt elviszi a henteshez, a pékhez, mert azok kénytelenek megemelni az árakat. Ráadásul a kormány 27 új adófajtát vezetett be:

Az ember elindul a boltba, mire odaér már bevezették a chipsadót. Fordulhat vissza.

Az egykulcsos adó ebben a formában pedig rossz irányba csoportosít át: a szegények felől a gazdagabbak felé. Kuncze szerint óriási szegénység és nyomor van az országban: „Nem lehet egy olyan országban nyugodt lelkiismerettel aludni, ahol az emberek 40 százaléka nyomorog, a gyermekek 40-50 százaléka pedig kifejezetten éhezik.”

Én szeretem a miniszterelnököt idézni: önök helyett is elolvasom a beszédeit, így önök kevesebbet költenek orvosra.

− mondta, megidézve ezzel a Jesz-MDF kampánynyitóján fellépő Ihos Józsefet.

Az Összefogás jelöltje szerint nevetséges, amikor Orbán arról beszél, hogy 2010-ben a jogállamot és a demokráciát kellett helyreállítani, amikor ezek után az összes féket és ellensúlyt leépítette, mindenhová a saját embereiket ültették. Az oktatással is gondok vannak: aki nem jó anyagi körülmények közül jön, az nagy eséllyel nem tud elmenni főiskolára, egyetemre, mert nem tudja kifizetni az ezzel járó költségeket.

„Orbán ellenzékből azt mondta, hogy ha az ő fiatal korában tandíj lett volna, akkor nem jár egyetemre: hagyjuk is azt a veszteséget, amit elszenvedett volna az ország, ha Orbán nem tanul tovább”. Majd a Fidesz szemére vetette az oktatás államosítását is:

Ez a rendszer nem jó, ilyet már láttunk, és nem is lettek igazán okosak a gyerekek.

− sértve meg ezzel generációkat.

„A Fidesz hazudik, látom, hogy sokan elhiszik, hogy jobban teljesítünk és reszketnek a gyönyörűségtől. Én ővelük már nem is akarok mit kezdeni. Én azoknak az embereknek a szavazatára számítok, aki gondolkodnak, akik megnézik mi van a spájzban és a pénztárcájukban, akik a szomszédjaikat is megkérdezik, vele mi van. Abban bízom, hogy Magyarországon a gondolkodó emberek még többen vannak”.

Szerinte a Fidesz a bűnügyi statisztikákkal is ügyeskedik. Amikor kormányra kerülnek mindig megemelik a szabálysértés felső összegét, így csökkentve hivatalosan a bűncselekmények számát.

De Kuncze szerint az eddigi korrupciós gyakorlatot is elkerülik: most már nem az van, hogy egy baráti cég megnyeri a közbeszerzést és visszacsurgat valamennyi százalékot, hanem saját cég nyeri meg (Közgép) a pályázatokat, és többszázmilliót kioszt osztalékként. „Hol itt a korrupció?” – kérdezte, és hozzátette, hogy a Közgép tavaly percenként egymillió forint közbeszerzést nyert: „Én itt beszélek 40 perce, eddig negyvenmilliót nyert a Közgép. Ezért aztán abba is hagyom”.

A fórum végén többek között arról kérdezték, nem fél-e az Összefogás a választási csalástól. Azt mondta, hogy saját szavazatszámláló rendszert kezdtek el megszervezni: a delegáltjaik elkérik a jegyzőkönyveket, amit összesítenek majd.

Kuncze szerint a határon túliak titkos szavazása így is lehetőséget ad a csalásra. Hozzátette, eleve szörnyű, hogy mindig felmerül a választásoknál a csalás gyanúja, ami szintén a Fidesz hibája. Amikor 2002-ben elveszítették a választást, akkor kezdtek el csalásról beszélni, és azóta nincs bizalom. És aztán záráskor is fideszezett egyett:

Azt kérem önöktől, hogy április 6-án szóljanak a jobboldali szomszédnak, hagyjon otthon még egy embert. Önök pedig menjenek el szavazni.