Gyurcsány szerint manipulatív a jelentés

2014.02.22. 11:01 Módosítva: 2014.02.22. 16:36
Gyurcsány Ferenc szerint nem a végső, teljes jelentést hozták nyilvánosságra pénteken, és a végleges változat több ponton eltér a pénteki jelentéstől. Mesterházy Attila szerint a kormány politikai célra használja a titkosszolgálatot, mert 2011-ben a Belügyminisztérium még azt mondta, hogy az őszödi beszéd kiszivárogtatása a szocialisták belügye. Schiffer András, az LMP elnöke arról ír, hogy 2009-ben Bajnai sem hozta nyilvánosságra az Őszödről szóló jelentéseket, hiába kérték. A Belügyminisztérium szerint Gyurcsány egy olyan jelentéssel szemben bizalmatlan, ami az ő hivatali ideje alatt készült.

Gyurcsány Ferenc is megszólalt a tegnapi, az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló nemzetbiztonsági jelentéssel kapcsolatban, amelyet tegnap közölt az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH). Arról szól, hogy a beszédet Gyurcsány Ferenc jóváhagyásával szivárogtatták ki az MSZP-ből, ahonnan különböző közvetítőkön keresztül jutott el a Fideszhez.

Gyurcsány most lényegében ugyanazt mondja, mint tegnap éjjel Bajnai Gordon, tehát, hogy

a most nyilvánosságra hozott szöveg nem a 2009 decemberében elkészült végső, hivatalós összefoglaló.

A Facebook-poszt szövege végig abból indul ki, hogy a titkosítás feloldása mögött Pintér Sándor belügyminiszter áll. Gyurcsány szerint Pintér megpróbálja manipulálni a közvéleményt, mert a végső jelentésben állók információk kifejezetten cáfolták „Pintér mostani állításait, sugalmazását”. Azt viszont nem írja le, hogy pontosan mire gondol, vagy hogy azt a részt gondolja-e hazugságnak, amely szerint ő is beleegyezett abba, hogy az MSZP-ből kiszivárogtassák a felvételt a Fideszhez.

Gyurcsány követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a teljes, végső jelentést. Azt is írja, hogy mivel a Fidesz vezetői döntöttek a végső közzétételről, őket terheli a felelősség a 2006 őszén történtekért. Szerinte a pénteki szövegből azokat a részeket takarták ki, amik a Fidesz politikusait hozhatják kellemetlen helyzetbe.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint a dokumentumok nyilvánosságra hozásával politikai célra használja fel a titkosszolgálatot a kormány. Az MTI-nek írt közleményben azt írja, hogy 2011-ben már kérte a jelentések nyilvánosságra hozatalát, de akkor a Belügyminisztérium annyit válaszolt, hogy ez az MSZP belügye, és ezen a kérdésen a magyar nép már túltette magát.

Schiffer András, az LMP elnöke arról ír a Facebookon, hogy Bajnai Gordon 2009-ben nem szerette volna nyilvánosságra hozni a végleges jelentést, pedig Schiffer 2009-ben külön levelét írt neki, amelyben ezt kérte.

A Belügyminisztérium az MTI-nek azt mondta, Gyurcsány egy olyan jelentéssel szemben bizalmatlan, ami saját hivatali ideje alatt készült.