Mesterházy atomról tárgyalt a franciákkal

2014.02.23. 14:06

A Fidesz szerint Mesterházy Attila szocialista pártelnöknek be kell számolnia arról, hogy milyen tárgyalásokat folytatott egy francia atomipari céggel. Az MNO.hu írta meg, hogy Mesterházy a világ egyik legnagyobb energetikai vállalatával, a francia Arevával tárgyalt 2013 elején. Rétvári Bence, a Fidesz-KDNP alelnöke vasárnap azt mondta, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltének be kell számolnia a tárgyalások valódi okáról és tartalmáról, tudósít az MTI.

A Fidesz szerint a francia céget kartellezéssel és ártúllépéssel is támadták, az Európai Bizottság előtt is volt ügye. Mondjuk az orosz atomipari vállalat, a Roszatom sem sokkal jobb, a Transparency International jelentése szerint nagyon magas a korrupció a cégen belül.

Az MSZP szerint Rétvárinak az Orbán-kormány Paks II-ről szóló szerződéseire kellene rákérdeznie, a miniszterelnöktől kellene hasonló nyilvánosságot követelnie. A párt szerint Mesterházy Attila minden befektetővel szívesen tárgyal, aki pénzt szeretne hozni Magyarországra.

Az Orbán-kormány titokban, társadalmi és szakmai vita nélkül állapodott meg az oroszokkal arról, hogy a paksi atomerőmű bővítését ők végzik, az üzlet értéke több, mint 3000 milliárd forint, amihez Oroszország nyújt hitelt.