Rudolf
1 °C
13 °C

Tanyi Györgyöt gyanúsítják a Romkert felgyújtásával

2014.02.23. 14:48
Őrizetbe vették a rendőrök, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte az éjszakai élet egyik ismert alakját, Tanyi Györgyöt - értesült az Index. Információnk szerint a férfit a Romkert nevű szórakozóhely hét évvel ezelőtti felgyújtásának ügyében gyanúsítják, a tűzben egy biztonsági őr életét vesztette.

Az éjszakai életben gyorsan elterjedt a híre, hogy előzetes letartóztatásba helyezték Tanyi Györgyöt. A fővárosi alvilág ismert figuráját az Index információja szerint a Romkert nevű szórakozóhely felgyújtásának ügyében vették őrizetbe, majd helyezték 30 napra előzetes letartóztatásba. Az egyik legismertebb budai, nagyrészt nyitott terű, éppen ezért nyaranta üzemelő szórakozóhelyet még 2007 áprilisában, pár nappal a szezonnyitó előtt gyújtották fel ismeretlenek.

A tűzoltókat hajnali 2-kor riasztották az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a Rudas gyógyfürdő melletti lángokhoz. A 250 négyzetméter alapterületű, faszerkezetű kerthelyiség teljes egészében leégett. Szemtanúk két férfit láttak elrohanni a helyszínről. A kerthelyiség éjjeli őrét három német turista mentette ki a lángok közül, még a tűzoltók megérkezése előtt. A 49 éves férfi válságos állapotban volt, testének 90 százaléka megégett. Két nappal később bele is halt a sérüléseibe. A rendőrség halált okozó közveszélyokozás miatt indított eljárást. 

Az Index megkeresésére idén januárban a rendőrség csak annyit árult el, hogy még mindig folyik a nyomozás a hét évvel ezelőtti ügyben. Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy az esettel kapcsolatban Tanyi György korábban vallomást tett a rendőrségen és megnevezte a gyújtogatókat. Az alvilágban most az a hír járja, hogy a rendőrség gyanúja szerint Tanyi lehetett a megbízó, de személyesen ő maga nem vett részt az akcióban.

A rendőrség az üggyel kapcsolatban vasárnap csak annyit közölt, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda halált okozó közveszély okozása bűntette, valamint testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást - fogva tartása mellett - T. György budapesti lakos ellen. Laptársunk, a Velvet úgy tudja, a testi sértéssel azért gyanúsítják Tanyit, mert egy közlekedési vita hevében múlt hét végén megvert egy mozgássérült férfit és két másik embert.

Már hét éve felmerült, hogy a Romkert felgyújtásának esetleg köze lehet a budapesti szervezett alvilághoz, de a hely tulajdonosa két nappal az eset után azt nyilatkozta: semmilyen fenyegetés vagy zsarolás nem előzte meg a bűnesetet, és a rendőrség ugyan nyomoz, de ők sem ők sem találnak semmilyen kapcsolódási pontot az alvilággal. De nemcsak ő hárította el az alvilági szálat, hanem Gulyás Imre, a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának akkori vezetője is. „Leginkább az valószínűsíthető, hogy a tettesek azt gondolták, az ingatlan elhagyatott, és mekkorát fog szólni, ha meggyújtják az épületet” –nyilatkozta az esetről akkor a főrendőr. Azaz csak volt főrendőr, mert Gulyás néhány évvel később – már a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik vezetőjeként – egyike azoknak a rendőröknek, akiket éppen amiatt tartóztattak le, mert a gyanú szerint összejátszottak a diszkópápaként ismert Vizoviczki Lászlóval, az egykori főzsaru jelenleg házi őrizetben van.

Kicsoda Tanyi György?

Fitneszedző - állította abban az interjúban, amit először és utoljára adott még 2011 nyarán. A valóságban az éjszakai élet egyik ismert figurája, aki a kilencvenes években volt igazán a topon. Megerősödésében szerepet játszott, hogy a kilencvenes évek közepén Portik Tamás mellett ő volt az egyik ütőembere azoknak a "vállalkozói" köröknek, amelyek az úgynevezett olajbűnözésből szedték meg magukat.

Az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás rendőrségen tett vallomásai szerint míg Portik az Energol nevű cégnek volt a fő katonája, addig Tanyi a Conti-Carnak. Érdekesség, hogy az Energollal egyébként üzleti kapcsolatban álló Conti-Car vezetője az a Radnai László volt, aki később az egyik koronatanúja lett azokban a leszámolásos ügyekben, amelyekkel Portikot vádolják, így például Prisztás József 1996-os meggyilkolásában.

A kétezres évek elején Tanyiról az a hír járta, hogy ő biztosította a védelmet Vizoviczki László szórakozóhelyein, de a hírekbe azért került bele, mert azzal vádolták, hogy egy társával együtt ő gyújtotta fel a MOM Park egyik éttermét még 2009-ben. Ebben az ügyben azonban a bíróság felmentette.