Elítélték a szökött ároktői bandatagokat

2014.02.24. 12:47

Ítélet született az ároktői banda tavaly októberben a házi őrizetből Svájcba szökött tagjai, R. Elemér és R. Henrik ellen. A szökés miatt 2 év, illetve 1 év 4 hónap fogházat kaptak, valamint 2-2 évre eltiltották őket a közügyektől. A vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek a Tiszaújvárosi Járásbíróság ítélete ellen – közölte a Miskolci Törvényszék sajtóosztálya.

A Fővárosi Törvényszék januári nem jogerős ítéletében mindkettejüket tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte.  A törvényszék összesen 10 helyszínen elkövetett támadásban, összesen 14 ember bántalmazásában találta bűnösnek a banda tagjait, az elsőrenű vádlott R. Elemér volt, míg R. Henrik harmadrendű vádlottként kapta a legsúlyosabb büntetést.

A bíróság által megállapítottak szerint a módszerük a következő volt: vasazás, lomtalanítás közben szemelték ki idős, gyönge áldozataikat; a támadásaik brutálisak voltak, a nőket is leütötték, sokszor a földön fekvőt is tovább rúgták, taposták még, majd összekötözve magukra hagyták őket. Összesen 9,6 millió forintnyi értéket zsákmányoltak, de több olyan támadás is volt, amikor mindössze párezer forintnyi értéket tudtak magukkal vinni. Az ítélet egy idős ember halálában is megállapította a felelősségüket.