Napi hat energiaital minden TEK-esnek

2014.02.24. 10:56

Naponta fejenként kétezer forintért vettek energiaitalokat a Terrorelhárítási Központ munkatársainak a tavalyi árvizi védekezés idején az Átlátszó.hu által megszerzett dokumentumok szerint. Átlagos árakon számolva ez naponta hat energiaital minden TEK-esnek, de még méregdrága, benzinkúton vásárolt energiaitalból is kijön 3-4 darab.

„Fogyassza mértékkel!" – „Ajánlott napi maximális adag: 2 doboz.”

Mérgezés lehet a vége

Egy doboz energiaital 80-90 milligramm koffeint tartalmaz, napi hat doboz energiaital 480-540 milligramm koffeint tartalmaz. Napi 600 milligramm felett már koffeinmérgezés lép fel, aminek a következő tünetei vannak:

  • hányinger, szédülés
  • idegesség, ingerlékenység
  • gyakori vizeletürítés

Ilyen és ehhez hasonló figyelmeztetések vannak az energiaitalok dobozain, tehát a TEK-es harcosok könnyen lehet, hogy túllépték az ajánlott napi mennyiséget – hacsak nem akarták meghagyni a megvásárolt energiaitalokat.

Energiaitalon kívül a TEK költött még gumicsizmára, gumiruhára, porálarcra, kesztyűre is. Félmillióba kerültek a szúnyogok elleni harchoz szükséges eszközök, ugyanennyiért vettek fertőtlenítő törlőkendőt is. Minderre nyolc napon keresztül volt szükségük, eddig tartott a TEK részvétele az árvízi védekezésben.

Az Átlátszó.hu egy bírósági tárgyalás kapcsán szerezte meg az iratokat, ahol a TEK sajtóhelyreigazítást kért a portáltól. A tárgyaláson voltak érdekes párbeszédek, a TEK például azzal vádolta az Átlátszó.hu-t, hogy több tényt elhallgatott:

„Mit hallgattak el?" – kérdezte a bíró a TEK-et – "Hiszen teljes terjedelemben közölték az önök levelét.”

„Mi most nem erre szeretnénk a hangsúlyt fektetni” – válaszolta a TEK ügyvédje.

A TEK nagyon drágán dolgozott, volt olyan munkatársuk, akinek összesen legfeljebb nyolc napra 644 ezer forint túlszolgálatot számoltak el, 2-300 ezer forint közti összeget pedig tucatnyi TEK-esre költöttek.

A TEK válaszát ebben a cikkünkben olvashatják.