Gusztáv
-4 °C
1 °C

Lázár a Mazsihiszt hibáztatja az holokauszt-emlékév bojkottjáért

2014.02.25. 12:48

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ultimátumot adott a kormánynak, és ezért hiúsulhat meg a holokauszt-emlékév megvalósítása.

„2013-ban a magyar kormány minden döntést meghozott annak érdekében, hogy minden magyar polgártársunk közös vesztesége előtt, az 1944-es magyar holokauszt előtt méltóképpen tudjunk fejet hajtani" – mondta az államtitkár kedden Gyulán. Lázár szerint a kormány törekvése kudarccal fenyeget, miután a Mazsihisz nem vesz részt a megemlékezéseken. Az államtitkár szerint ez megosztja a társadalmat, és többekben aggodalmat kelt, valamint

nem jó irányban befolyásolja azt a fajta együttélést, ami több száz év óta volt itt sikeres a Kárpát medencében magyarok és zsidók között.

Az államtitkár a helyi zsidó közösségek, önkormányzatok bölcsességében bízik, amelyek a 

az együttélés hosszú-hosszú emlékeire és a jelenlegi hétköznapjaira való tekintettel

meg fogják találni a közös emlékezés módját. Lázár reménykedik abban, hogy a Mazsihisz döntése nem fogja tudni megbontani az egységet, és csak egy politikai akció része. Megkerestük a Mazsihiszt, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Nem vesznek részt

A Mazsihisz közgyűlése február 9-én döntött úgy, hogy egyelőre nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain. Arra kérték Orbán Viktort, hogy állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását, gondolja újra a józsefvárosi Sorsok Háza-projekt koncepcióját, és „közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt" váltsa le a Veritas kutatóintézet éléről Szakály Sándort.

A kabinet – a Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányhatározat szerint – március 19-éről május végére módosította a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű megvalósításának határidejét. Elkeserítő, hogy a német megszállási emlékmű mégiscsak meglesz, ha később is  – mondta erről a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.