Ez a 12 mikropárt esélyes a százmilliókra

2014.02.26. 14:20 Módosítva: 2014.02.26. 14:36
A Fidesz-KDNP és a baloldali Összefogás országos listája már be is lett jegyezve, a Jobbik és az LMP is hamarosan követi őket. De kik férhetnek még fel a szavazólapra az ország minden pontján?

A valasztas.hu szerdai adatait böngészve az alábbi 12, nagyon különböző múlttal, szervezettséggel, profillal és céllal rendelkező pártocska érhet még oda a nagyok mögé és állíthat országos listát. Parlamentből kihullott, vegetáló rompártok és ambíciózus politikai kalandorok egyaránt akadnak köztük. Nem mindegyiküknek fog sikerülni, de a többi induló egyelőre tőlük is annyira le van maradva, hogy leginkább őket érdemes figyelni. A parlamentbe jutásra természetesen semmi esélye ennek a tizenkettes csapatnak sem, de legtöbbjük bőven beéri azzal az állami támogatással, ami bizonyos számú jelölt állítása után jár majd nekik.

  • az egyéni jelölteknek 1 millió forint jár kincstári kártyán, amit 2% alatti szereplés esetén vissza kell fizetni
  • az országos listáért 53 egyéni jelöltig 149 millió,
  • 54-79 jelölt állítása után 298,5 millió
  • 80-105 jelöltért 447,75 millió
  • 106 jelölt esetén a maximális 597 millió forint jár.

És ráadásul alig ellenőrzik

László Róbert, a Political Capital választási szakértője januárban arról beszélt, hiába hívták fel a finanszírozási problémára a törvényalkotók figyelmét, az Országgyűlés nem módosította megfelelően a jogszabályt: "A fő baj nem a könnyű jelöltállítás, hanem hogy a pártok gazdálkodását nem ellenőrzik eléggé. Így a kiadásaikat fiktív számlákkal is lekönyvelhetik."

De nézzük az indulókat! Az első szám a bejelentett, a második a már nyilvántartásba is vett, tehát biztos induló jelöltek számát mutatja. Országos listát egyébként az állíthat, aki legalább 9 megyében és Budapesten legalább 27 egyéni választókerületben indított jelöltet.

  • Haza Nem Eladó Mozgalom Párt 24/3: a Kásler Árpád vezette devizakárosult- és bankellenes párt áll az egyik legjobban a kicsik közül, ha csak a Háttérhatalom meg nem akadályozza, lesz országos listájuk.
  • Független Kisgazdapárt 13/1: Az 1930-ban alapított, 1956-ban és 1988-ban újraalapított történelmi pártot Hegedűs Péter vezeti, aki traktoros plakátokkal és a „Péter üzeni, hogy újra erősek vagyunk″ szlogennel száll harcba az állami milliókért.
  • JESZ 21/6: A JESZ-nek átkeresztelt MDF-maradvány, majd JESZ-MDF pártszövetség elég biztos befutónak tűnik, már ami az országos listát jelenti. Minden, amit tudni kell róluk, itt megtalálható.
  • Kisgazdapárt-MIÉP 4/0: A szakadár kisgazdák és Csurka volt pártja igazából csak megelőlegzett bizalomból szerepel itt, nem állnak túl fényesen.
  • KTI 9/0: Tudják, hogy miért van ilyen furcsa neve Szili Katalin Közösség a Társadalmi Igazságosságért pártjának? Hát mert rövidítve KTI, vagyis Kati! A Fidesz által domesztikált volt baloldali politikusnő formációjának esélyei leginkább a Fideszen múlnak.
  • MCP 10/1: Horváth Aladár volt OCÖ-elnök cigánypártjának esélyeit nehéz megtippelni. A párt elnöke Horváth József, ő állta eddig a vállalkozás összes költségét, egy országos lista esetén szépen megtérülhet a befektetés.
  • Munkáspárt 17/5: Thürmer Gyulát már be is jegyezték csepeli indulóként, a számok alapján a Kádár Jánossal kampányoló kommunisták teljes joggal reménykedhetnek.
  • SEM 25/1: A Sportos és Egészséges Magyarországért párt áll a legjobban, már ami a bejelentett jelöltek számát illeti, a 149 milliót érő célszalagot így akár át is szakíthatják, és eléggé úgy tűnik, a fő céljukat ezzel el is érik.
  • SMS 16/2: Seres Mária 2010-ben még Civil Mozgalom néven próbálkozott, új pártjának neve Seres Mária Szövetségesei. Bár most még akkora médiafigyelmet sem kapnak, mint négy éve, az akkori tapasztalat és kapcsolati háló most nagy segítség lehet.
  • Szociáldemokraták 18/0: Schmuck Andor és Árok Kornél pártja, és persze a Tisztelet Társasága bolond lenne nem lecsapni a jelölt- és listaállításért járó pénzekre, már ha nem kapnak valakitől jobb ajánlatot.
  • ÚDP 13/1: Nemrég a Heti Válasz címlapsztoriban állította az Új Dimenzió Pártról, hogy Zuschlag János segítségével építenek hálózatot az állami támogatás leszívására. Eddig nem állnak rosszul.
  • ÚMP 22/5: A Heti Válasz szerint az Új Magyarország Pártot ugyanaz a volt MSZP-s Táncsis Péter szervezi, mint az ÚDP-t, és a többes ajánlás lehetőségét kihasználva megduplázzák bevételüket.