Alfréd
-3 °C
3 °C

A vízművek a rezsiharc új céltáblái

2014.02.26. 20:26
A vízműveket érintheti a mérőórákkal kapcsolatos költségek szolgáltatókra terhelése, ugyanis a villanyórákkal és a gázórákkal kapcsolatos költségeket jelenleg sem a fogyasztók fizetik.

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentések végrehajtásáért felelős munkacsoport vezetője szerdán bejelentette, hogy a kormány a mérőórákkal kapcsolatos összes költség szolgáltatókra terheléséről döntött. A kormánypárti politikus közlése szerint az intézkedés minden típusú mérőórát érint, és a lehető leggyorsabban be kívánják vezetni.

Ez a kormány álláspontja szerint tulajdonjogi probléma, hiszen ha a mérőóra a szolgáltatóé, akkor "miért kell érte fizetnie a fogyasztónak" - fogalmazott Németh Szilárd. 

Boross Norbert, az Elmű-Émász csoport szóvivője az MTI-nek azt mondta, a villamosenergia-szolgáltatásban a mérők felszereléséért, cseréjéért, hitelesítéséért, karbantartásáért jelenleg nem kell fizetni. Hozzátette, hogy a kormány döntését addig nem tudják kommentálni, amíg nem jelentek meg a rendeletek.

A hatályos jogszabályok értelmében az egyetemes gázszolgáltatás keretében a gázmérő az elosztó engedélyes tulajdonában van, így a mérő hitelesítési vizsgálata, illetve cseréje és az ezzel kapcsolatos költségek eddig is a szolgáltatót terhelték - mondta Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője az MTI-nek.

A tervezett intézkedés érintheti ugyanakkor a víziközmű-társaságokat. Az MTI szerette volna megtudni a Fővárosi Vízművektől és a Tiszamenti Regionális Vízművektől, hogy a vízórákkal kapcsolatban milyen költségek mekkora összegben terhelik a fogyasztókat, de kérdésére egyelőre nem kapott választ. 

A kormányszóvivői tájékoztatón Németh Szilárd elmondta: négy területen, egyebek mellett az alapdíj kérdésében további számítások elvégzéséről, információk beszerzéséről döntött a kormány.

Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: az alapdíj elvileg a hálózatok fenntartásának költségét fedezi, gyakorlatilag azonban az áram- és a gázszolgáltatás esetében már jelenleg sem elegendő a működési költségekre, így az energiadíj is tartalmaz olyan részt, amelyet a hálózatok fenntartására kell fordítani.

A szakember szerint ha az alapdíjat úgy csökkentik vagy szüntetik meg, hogy azt a szolgáltatók nem tudják más díjból kompenzálni, akkor az egyetemes szolgáltatásból - döntően a lakossági ellátásból - eredő veszteségeik tovább nőnek.

Hozzátette azt is: a távhőszolgáltatóknál az alapdíj ugyan fedezi, vagy nagyrészt fedezi a fenntartás költségeit, viszont ezek a társaságok döntően önkormányzati, illetve állami tulajdonban vannak, így az alapdíjkiesés okozta veszteség miatt közpénzből szorulnának kompenzációra.