Heisler: Majdnem biztos, hogy a Mazsihisz nem ünnepel a kormánnyal

2014.02.26. 07:32
Majdnem biztos, hogy az április 16-án induló emlékév kormányzati programjai a Mazsihisz nélkül kezdődnek, de ez nem érvényes például az önkormányzati rendezvényekre - erről a legnagyobb magyarországi zsidó szervezet elnöke, Heisler András beszélt a Népszabadságnak.

"Nem a társadalomtól akarunk elkülönülni" - közölte. Heisler abnormálisnak tartaná, ha a hetvenedik évfordulón zsidók nélkül emlékezne a kormány a holokauszt áldozataira; mindenkinek feladata a megoldás keresése, a Mazsihisznek is, "de elveink feladása nélkül".  "Abban reménykedem, hogy a választások után tényleg eljöhet a normális párbeszéd ideje. Ha a Fidesz-KDNP marad kormányon, akkor vele" - mondta.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az interjúban azt is mondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek az egyeztetések húsvét utánra halasztását javasoló levele "olyan egyértelmű elutasítása" volt a kéréseiknek, hogy valósággal megkönnyebbült.

"Ha ennél szofisztikáltabb választ kapunk, amelyben bizonyos engedményeket tesz a kormány, akkor sokkal nehezebb lett volna a dolgunk. Újból rendkívüli közgyűlésen kellett volna eldönteni, hogy a Mazsihisz megváltoztatja-e korábbi álláspontját" - mondta Heisler András.

A kormányzattal való konfliktusokról Heisler azt mondta, a Mazsihisz próbált tárgyalni és levelezni, annak ellenére, hogy a legritkább esetben kaptak érdemi választ. "Elmentünk a határig, egészen addig, amíg csak lehet. Az elmúlt években azonban sok olyan mozzanat történt, amely a magyarországi zsidóság számára elfogadhatatlan. Ilyenek például a Horthy-korszak újraértékelésére tett kísérletek vagy Nyirő József, Tormay Cécile és Wass Albert beemelése az oktatásba" - mondta.

Szerinte "a közelmúltban minden összesűrűsödött". "Schmidt Máriával, a Sorsok Háza vezetőjével végképp megrekedtek az egyeztetések, villámcsapásként ért bennünket Szakály Sándor kijelentése az „idegenrendészeti eljárásról” és a német megszállási emlékmű terve. Az ügyek egymásra rakódtak, és nyilvánvalóvá vált, hogy nem egyedi hibákról van szó, hanem olyan folyamatról, amelynek elemei összekapcsolódnak. A Mazsihisz közgyűlése ezért vette át a kezdeményezést: elég volt a vállalhatatlan kompromisszumokból és abból is, hogy alattvalói áhítattal várjuk a hatalom döntését".