Ahol a főnök akadályozza meg, hogy szavazz

2014.02.26. 10:27
A választási eljárási törvény hibája miatt a jegyzőkönyvvezetőnek beosztott közalkalmazottak közül nem mindenki szavazhat majd a választásokon. Van olyan, akinek végső soron a főnöke tilthatja meg, hogy április hatodikán válasszon.

Az önkormányzatok dolgozói közül jelölik ki a szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvvezetőit, akiknek kötelező egész nap abban az óvodában, iskolában lenniük, ahol a szavazatokat számolják. Ha viszont messzebbről járnak be dolgozni, nem biztos, hogy fognak tudni szavazni is aznap. 11 ezer szavazókör van az országban, tehát akár elég sokan is érintettek lehetnek.

Édesanyám egy önkormányzatnál dolgozik, a lakhelye viszont nem ehhez az önkormányzathoz tartozó választási kerületben van. Az önkormányzat kötelezővé tette neki, hogy a választásokon jegyzőkönyvvezető legyen, ami azzal jár, hogy a szavazóhelyiséget nem hagyhatja el a választások ideje alatt. Így viszont nem fog tudni szavazni.

Választókerület, szavazókör, jegyzőkönyvvezető

Az országban 106 választókerület van, ezekben indulnak az egyéni képviselőjelöltek. Minden választókerület szavazókörökre tagozódik, minden szavazókörben ki van jelölve egy közeli iskola, óvoda, vagy más épület, ahol le kell adni a szavazatokat. Hogy hol kell szavaznunk, a Nemzeti Választási Iroda honlapján is megkereshetjük.

A szavazókörökben működnek szavazatszámláló bizottságok, ezeknek a munkáját segíti a jegyzőkönyvvezető. Jegyzőkönyvvezetőnek közszolgálati tisztviselő, vagy közalkalmazott bízható meg.

Országosan összesen körülbelül 11 ezer szavazókör van (49. oldal), mindegyikben szükség van jegyzőkönyvvezetőre, tehát elég sokan is érintettek lehetnek.

Általában, aki nem a lakhelyéhez tartozó szavazókörben akar szavazni, az átkérheti magát abba a választókerületbe, ahol a szavazás napján lesz. Olyan esetekben jó ez, amikor például egy debreceni ember Baján nyaral április hatodikán és itt is akar szavazni.

Ilyenkor ő nem adhatja le a szavazatát akármelyik szavazókörben, hanem mindenképpen az erre kijelölt szavazókörbe kell mennie. Baján például a Sugovica Sportiskolában lesz az a szavazókör, ahol a máshonnan származó emberek szavazhatnak majd.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetőjének kötelező egész nap abban a szavazóhelyiségben lennie, ahol dolgozik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jegyzőkönyvvezető nem mehet ki abból az iskolából, ahova be van osztva.

És itt jön a probléma: ha a lakcíme szerint alapból nem abba a szavazókörbe tartozik, mint ahol dolgozik, akkor nehezen tud szavazni,  hiszen egész nap ott kell lennie egy másik szavazókörben: ott ahol jegyzőkönyvvezető.

Kábé meg van oldva

A törvény erre nyújt egy megoldást, de ez nem mindenkin segít. A választókerületen belül átkérhetik magukat a jegyzőkönyvvezetők egyik szavazókörből a másikba, de választókerületek között ez már nem működik. Hogy mit jelent ez?

Jobban élünk, mint négy éve

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a szavazatszámláló bizottságok tagjai most jobb helyzetben vannak, mint négy éve.

Eddig a jegyzőkönyvvezetők csak akkor szavazhattak, ha történetesen abban a szavazókörben laktak, amelyben végezték megbízatásukat. Így a korábbi szabályozáshoz képest lényeges kedvezményt biztosít a mostani eljárás, mert a jegyzőkönyvvezetők választókerületen belül átkérhetik magukat másik szavazókörbe.

Kérdeztük az NVI-t, hogy a más választókerületből származó jegyzőkönyvvezetők miért nem kérhetik át magukat a munkájuk szerinti választókerületbe (majd ezen belül a munkájuk szerinti szavazókörbe), levelük szerint azonban erre nem tudnak válaszolni. „A Nemzeti Választási Iroda ugyanis nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó” – írták.

A bajai példánál maradva ha a jegyzőkönyvvezető az Fehérló utcai óvoda szavazókörében lakik, de az Idősek klubjában lesz jegyzőkönyvvezető, akkor megkérheti a helyi választási irodát, hogy hadd szavazhasson az óvoda helyett az Idősek klubjában, ahol a munkája miatt egész nap lennie kell. A probléma így meg van oldva: hiába tartozik a lakcíme szerint egy másik szavazókörbe, mint ahol a munkája miatt egész nap lesz, mégis fog tudni szavazni.

De ha a jegyzőkönyvvezető a Duna túloldalán (és így egy másik választókerületben), mondjuk Szekszárdon lakik és innen jár be dolgozni az önkormányzathoz, akkor nem biztos, hogy fog tudni szavazni.

Az ő esete ugyanolyan, mint a debreceni emberé, aki Baján nyaral: másik választókerületben lakik, mint ahol szavazni fog. Debreceni hősünk a Sugovica Sportiskolában fog tudni szavazni, mert ez az a szavazókör, ahol a más választókerülethez tartozók leadhatják a voksukat. De mit tegyen az a szegény szekszárdi jegyzőkönyvvezető, akit egy másik szavazókörbe, mondjuk az Idősek klubjába osztottak be?

A Nemzeti Választási Iroda szerint erre a „jogszabályi anomáliára” az a megoldás, hogy a helyi választási irodák vezetőinek olyan embereket kell beosztaniuk jegyzőkönyvvezetőnek, aki ugyanabban a választókörben lakik, mint ahol dolgozni fog a választás napján. Úgy tűnik viszont, hogy ez nem mindenhol sikerült:

Édesanyám szóban jelezte a felettesének a problémát, de nem foglalkoztak ezzel. Azt mondták neki, hogy mindenképpen jegyzőkönyvvezető lesz a választáson, de a szavazati jogára nem tértek ki.

Korábbi választások során valóban volt lehetőségük választani, hogy dolgoznak-e jegyzőkönyvvezetőként vagy sem, de a mostani választásokra kötelezővé tették nekik.

Olvasónk egyébként csak egy budapesti kerületben négy olyan emberről tud, aki a fent leírt szabályozás miatt nem fog tudni szavazni április hatodikán.

Ha Önt is érinti ez a probléma, írjon nekünk a tema@mail.index.hu email címre. Adatait bizalmasan kezeljük!

A cikkünkben szereplő debreceni-bajai példa kitalált, forrásunk pedig félti az állását, ezért nem írtuk le a nevét és a budapesti kerületet, ahol dolgozik.