Szétzavarták az ukrán vörös sapkásokat

2014.02.26. 06:11
A Berkut ukrán különleges rendőri egység felszámolásáról írt alá parancsot Arszenyij Avakov megbízott ukrán belügyminiszter.

Az MTI szerint erről az ukrán politikus maga számolt be Facebook-oldalán szerda hajnalban.  "A Berkut nem létezik többé" -írta Avakov, aki még kedden döntött a parancsot a kijevi tüntetők elleni erőszakos bevetésekben oroszlánrészt vállaló belügyi szervezet felszámolásáról.

Az ukrán parlament közrendvédelmi bizottsága szerdán tárgyalja a Berkut felszámolására még vasárnap beterjesztett képviselői indítványokat. E tervezetek megtiltanák az ukrán rendvédelmi szervek számára a lőfegyverek és különleges rendőri eszközök bevetését a közrend védelme során.

A Berkut (szirti sas) gyors reagálású rendőri erőt 1992-ben hozták létre az ukrán különleges rendőri egységek tagjaiból. Feladatuknak szabták a közrend védelmét tömegrendezvényeken és rendkívüli helyzetekben (egyebek között tömeges rendbontások során), a rendkívül veszélyes, felfegyverzett bűnözők elfogását, túszok kiszabadítását. Tavaly év végén a Berkut létszáma 4000 fő volt: két ezred és hét önálló zászlóalj a területi központokban. A Berkut-egységeknek nincs központi parancsokságuk, a helyi, területi belügyi főosztályoknak vannak alárendelve. Megkülönböztető jelük a vörös sapka volt.  • Hírek
  • Bankszámla