Szombattól egységes a Tilos a dohányzás! tábla

2014.02.26. 10:35

Szombat a határideje annak, hogy a dohányzást tiltó és a dohányzásra kijelölt helyet jelölő feliratok, jelzések szembetűnően, világosan és egységesen mindenki számára, négy nyelven felismerhetőek legyenek – írja az ÁNTSZ.

A feliratok formájára, tartalmára eddig csak ajánlás létezett. Március elsejétől mindenhol egységessé válnak jelzések. A feliratokat legalább A4-es méretben kell kihelyezni, a minimális betűméretet is meghatározza a kormányrendelet. A magyar nyelvű szöveg mellett angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a „Dohányzásra kijelölt hely”, illetve a „Tilos a dohányzás!” felhívásoknak.

A felirat vagy jelzés anyaga szabadon választható, de a mérete, színe, betűtípusa, betűmérete meg kell, hogy feleljen a jogszabályban foglaltaknak.

tilos a dohanyzas
Fotó: ÁNTSZ

Az új táblákon fel kell tüntetni a helyi tarifával hívható 06 40 200 493-as kék számot, ahol egyfelől a leszokáshoz nyújtanak támogatást, másrészt a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak megszegését is lehet jelezni. Szerepelnie kell www.leteszemacigit.hu  hivatkozásnak is, ahol szintén a leszokni vágyók kaphatnak segítséget.

A feliratokat, ahogy a többi dohányosokra vonatkozó szabályok betartását is, a kerületi kormányhivatalok népegészségügyi intézetei ellenőrzik. A „Dohányzásra kijelölt hely”, illetve a „Tilos a dohányzás!” felirat és jelzés letölthető az ÁNTSZ honlapjáról.