Ödön
1 °C
11 °C

Szombattól egységes a Tilos a dohányzás! tábla

2014.02.26. 10:35

Szombat a határideje annak, hogy a dohányzást tiltó és a dohányzásra kijelölt helyet jelölő feliratok, jelzések szembetűnően, világosan és egységesen mindenki számára, négy nyelven felismerhetőek legyenek – írja az ÁNTSZ.

A feliratok formájára, tartalmára eddig csak ajánlás létezett. Március elsejétől mindenhol egységessé válnak jelzések. A feliratokat legalább A4-es méretben kell kihelyezni, a minimális betűméretet is meghatározza a kormányrendelet. A magyar nyelvű szöveg mellett angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a „Dohányzásra kijelölt hely”, illetve a „Tilos a dohányzás!” felhívásoknak.

A felirat vagy jelzés anyaga szabadon választható, de a mérete, színe, betűtípusa, betűmérete meg kell, hogy feleljen a jogszabályban foglaltaknak.

tilos a dohanyzas
Fotó: ÁNTSZ

Az új táblákon fel kell tüntetni a helyi tarifával hívható 06 40 200 493-as kék számot, ahol egyfelől a leszokáshoz nyújtanak támogatást, másrészt a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak megszegését is lehet jelezni. Szerepelnie kell www.leteszemacigit.hu  hivatkozásnak is, ahol szintén a leszokni vágyók kaphatnak segítséget.

A feliratokat, ahogy a többi dohányosokra vonatkozó szabályok betartását is, a kerületi kormányhivatalok népegészségügyi intézetei ellenőrzik. A „Dohányzásra kijelölt hely”, illetve a „Tilos a dohányzás!” felirat és jelzés letölthető az ÁNTSZ honlapjáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?