Több mint száz új busz jár majd Budapesten

2014.02.27. 15:29

Több mint száz új busz áll forgalomba tavasszal Budapesten és az agglomerációban, miután a buszok 8 éves üzemeltetéséről csütörtökön megállapodást írt alá a megrendelő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Volánbusz, az agglomerációs járatok új szolgáltatója, írja az MTI.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Fővárosi Önkormányzat 2013 szeptemberében egyezett meg arról, hogy a Budapest határát elhagyó járatok működtetését a jövőben is a Fővárosi Önkormányzat rendeli meg a BKK-n keresztül, így a viteldíjakat és menetrendet is a BKK határozza meg.

A Volánbusz 135 (és opcionálisan további 11) darab új gyártású MAN Lion's City és Rába-Volvo 7900A típusú autóbusszal váltja fel az agglomerációs vonalakon jelenleg közlekedő járműveket 8 évre. Mindkét autóbusztípus teljesen alacsonypadlós, légkondicionáló berendezéssel és a FUTÁR rendszerrel is felszerelik, motorjaik teljesítik az Euro V EEV (fokozottan környezetbarát), illetve az Euro VI károsanyag-kibocsátási normát.

A buszsofőröket a két fél megállapodása alapján a Volánbusz továbbfoglalkoztatás formájában átveszi a BKV-tól, az intézkedés 320 járművezetőt érint.